Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nová procedúra biolampou v žilinskej FNsP urýchli hojenie o 30 percent

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Fototerapia biotrónovou lampou je štandardnou procedúrou, ktorú rehabilitačné pracovisko FNsP rozšírilo o technológiu založenú na objave molekúl známych ako fullerén.

Žilina 13. mája (TASR) – Pacienti vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline môžu absolvovať liečbu hyperpolarizovaným svetlom biolampy s fullerénovým filtrom. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej urýchľuje procesy hojenia až o 30 percent.

Fototerapia biotrónovou lampou je štandardnou procedúrou, ktorú rehabilitačné pracovisko FNsP rozšírilo o technológiu založenú na objave molekúl známych ako fullerén. "Tento objav novej formy elementárneho uhlíka v prírode dokonca ocenili Nobelovou cenou. Práve na jeho základe odborníci vyvinuli fullerénový filter, ktorý sme začali používať v žilinskej nemocnici. Pacienti môžu jeho priaznivý efekt využiť v rámci našich liečebných procedúr," informovala vedúca fyzioterapeutka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie FNsP Žilina Alena Rihalová.

Doplnila, že špeciálny filter produkuje hyperpolarizované svetlo s výrazne intenzívnejším prienikom do buniek, čím napomáha rýchlejšie hojiť rany. "Liečba stimuluje procesy samoobnovy tkanív, je účinná pri kožných problémoch, zlepšuje kvalitu jaziev, znižuje opuchy, hematómy a využiť sa dá napríklad i pri zmiernení depresií," priblížila vedúca fyzioterapeutka.

Procedúra je vhodná pre všetkých, ktorí potrebujú liečbu biolampou. "Pacienti sa môžu objednať na základe indikácie lekára v rámci odbornej ambulancie oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie FNsP Žilina. Liečbu je možné absolvovať aj bez lekárskeho odporúčania," dodala Rihalová.