Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nové cyklistické garáže v Nitre majú byť hotové už o niekoľko dní

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Cyklistické garáže budú fungovať na čip, ktorý dostane užívateľ.

Nitra 12. mája (TASR) – Nové cyklistické garáže, ktoré budú stáť na štyroch miestach v Nitre, by mali byť hotové v priebehu budúceho týždňa. Ako informovala radnica, termín ukončenia ich výstavby bol stanovený na 60 dní od momentu, keď si stavenisko prevzal zhotoviteľ diela. Podľa magistrátu by teda mali byť hotové do 18. mája.

Nové garáže pre bicykle budú stáť vedľa Chrenovského mosta, v blízkosti atletického štadióna, na Dražovskej ceste pri Pedagogickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa a pri zimnom štadióne na Jesenského ulici. Náklady na výstavbu dosiahnu sumu takmer 160.000 eur. „Veľkú časť z nich pokryje dotácia z ministerstva dopravy. Ide približne o 152.000 eur. Mesto doplatí sumu 7994 eur,“ informoval magistrát.

Cyklistické garáže budú fungovať na čip, ktorý dostane užívateľ. „Jednoducho sa priloží k elektronickému zámku a garáže sa otvoria. Čipy budú pravdepodobne vydávané na meno, pre lepšiu kontrolu toho, ktorý užívateľ kedy použil cyklogaráž. V prípade, že sa niečo prihodí, bude posledný užívateľ poľahky identifikovaný,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Ako doplnil, na streche každej cyklogaráže budú solárne články, ktoré budú napájať kamery určené na ochranu objektu. „Takto isto sa bude napájať aj osvetlenie každej stanice. Cyklogaráže tak budú samostatné jednotky, ktoré si vytvoria osvetlenie aj energiu pre svoj kamerový systém,“ dodal Holúbek.