Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Nové Mesto prijme od rezortu financií návratnú finančnú pomoc

Na archívnej snímke Rudolf Kusý Foto: TASR Martin Baumann

Žiadosť o príspevok je potrebné podať do 31. októbra.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Bratislavské Nové Mesto prijme od Ministerstva financií (MF) SR návratnú finančnú výpomoc vo výške 394.306 eur. Rozhodli o tom v stredu miestni poslanci. Zo strany štátu ide o finančnú kompenzáciu výpadkov príjmov samospráv v dôsledku pandémie nového koronavírusu, keďže sa celoštátne znížil výber dane z príjmov fyzických osôb, ktorá plynie do rozpočtu miest a obcí.

"Nechcem byť kritický, nie je to dar či nenávratná pôžička. Je to úver, aj keď bezúročný, ale aj za to je človek vďačný. My sme sa vždy úverom vyhýbali a priznám sa, vnútorne som bojoval, či do toho ísť. Ale keď si povieme, že ten úver neprejeme, ale ho rozumne investujeme, tak to dáva zmysel," uviedol pre TASR starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Žiadosť o príspevok je potrebné podať do 31. októbra, pridelené prostriedky potom musí samospráva minúť do konca aktuálneho roka. Z dôvodu negatívneho vývoja rozpočtov samospráv ovplyvneného pandémiou ochorenia COVID-19 je stanovený odklad prvej splátky do roku 2024 a návratná finančná výpomoc sa spláca po dobu štyroch rokov, teda do roku 2027.

Suma v žiadosti o pôžičku sa rovná čiastke, o ktorú podľa prognózy MF SR prišla mestská časť v dôsledku výpadku dane z príjmov fyzických osôb. Rezort financií podľa uznesenia vlády z 12. augusta zároveň samosprávam poskytol možnosť využiť návratnú finančnú pomoc na krytie tohto deficitu.