Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V múzeu v N. Zámkoch sa návštevníci môžu tešiť na postavy zo šúpolia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Scény a výjavy zo života dedinčanov predstavujú život na dedine v minulosti.

Nové Zámky 13. novembra (TASR) – V Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch sa začala posledná tohtoročná výstava. Etnografická výstava Začarované do dreva a šúpolia je súhrou týchto dvoch prírodných materiálov. Návštevníci si ju môžu pozrieť do konca januára tohto roka. Informovala o tom kurátorka výstavy Zsuzsanna Varga.

Základ výstavy tvoria postavy žien zo šúpolia, prostredníctvom ktorých vzniká autentický a komplexný obraz niekdajšieho života v dedinskom prostredí. Scény a výjavy zo života dedinčanov predstavujú život na dedine v minulosti. Spája sa s ním spracovanie konope, práce na poliach, výchova detí, zvyky, obyčaje, svadba a mnoho ďalších udalostí. „Postavičky vytvorené so zmyslom pre detail nepriblížia len samotné pracovné úkony a náradia, ale odrážajú aj duševný stav, pocity, nálady zobrazených postáv,“ skonštatovala Varga.

Autentickú vidiecku atmosféru dedinského sveta, ktorá vo svojej klasickej podobe dožívala v prvej polovici 20. storočia, sa na výstave snažia dotvoriť aj originálne ľudové pracovné nástroje, ktoré takisto pochádzajú zo zbierok Múzea Jána Thaina.