Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nové Zámky hľadájú významné osobnosti, ktoré si zaslúžia ocenenie

Mestský úrad Nové Zámky. Foto: TASR

V novodobej histórii tejto najväčšej bratislavskej športovej asociácie ide o prvú takúto akciu.

Nové Zámky 19. júna (TASR) – Do konca augusta môžu občania a  záujmové združenia posielať návrhy kandidátov na vyznamenania, ktoré každý rok udeľuje mesto Nové Zámky. Ako sa uvádza vo výzve magistrátu, ocenenia je možné udeliť jednotlivcom a kolektívom, fyzickým a právnickým osobám, ktoré sa výraznou mierou zaslúžili o rozvoj mesta. Rovnako aj občanom, ktorí s nasadením vlastného života zachránili ľudské životy alebo majetok. Radnica bude aj tento rok udeľovať Čestné občianstvo mesta Nové Zámky, Cenu mesta Nové Zámky PRO URBE, Cenu primátora mesta Nové Zámky a ocenenia "in memoriam".

Všetky návrhy na udelenie niektorej z cien posúdia na mestskom zastupiteľstve, ktoré s konečnou platnosťou rozhodne o ich udelení. Cenu primátora mesta Nové Zámky udeľuje primátor podľa vlastného rozhodnutia. "Písomné návrhy je potrebné poslať do 31. augusta na Mestský úrad v Nových Zámkoch," uvádza sa vo výzve. Okrem mena kandidáta na vyznamenanie musí návrh obsahovať aj druh ocenenia, osobné údaje navrhovanej osoby, zdôvodnenie návrhu a údaje o navrhovateľovi. Občania môžu magistrátu dávať námety aj na zhotovenie a umiestnenie pamätných tabúľ, búst alebo pomníkov. Tie sa predkladajú v rámci ocenenia in memoriam.

Ako informoval primátor mesta Otokar Klein, odovzdávanie ocenení sa uskutoční na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v októbri, pri príležitosti osláv udelenia mestských výsad Novým Zámkom v roku 1691. "Vážime si, že svojimi návrhmi občania upozornia na výnimočných ľudí, ktorí prispievajú k rozvoju mesta Nové Zámky alebo pôsobia ako morálna autorita," skonštatoval Klein.