Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Múzeum Jána Thaina predstaví Nové Zámky v premenách času

Na archívnej snímke Nové Zámky. Foto: TASR

Gro materiálu, použitého na jednotlivé panely výstavy, pochádza z Novozámockých albumov, ktoré zostavil v prvej polovici 90. rokov minulého storočia László Szabó.

Nové Zámky 30. júla (TASR) – Zmeny vzhľadu mesta Nové Zámky so zameraním sa najmä na posledných 20 rokov predstaví výstava Nové Zámky v premenách času. V priestoroch Múzea Jána Thaina bude sprístupnená od 6. augusta do konca októbra tohto roka. „Múzeum sa rozhodlo prostredníctvom panelovej výstavy sprístupniť návštevníkom časť svojho obrazového a fotografického materiálu na dokumentáciu zmien vzhľadu mesta v priebehu času,“ uviedol autor výstavy Pavol Rusnák.

Do kontinuálneho vývoja mesta v priebehu 20. storočia zasahovali politické zmeny, ktoré zanechali dlhodobé stopy na vzhľade mesta, zatiaľ čo vojnové udalosti si vybrali svoju daň v podobe zničenia mnohých významných objektov v centre mesta. Najviac však do vzhľadu mesta zasiahla výstavba sídlisk, ktorým padla za obeť veľká časť staršej zástavby.

Gro materiálu, použitého na jednotlivé panely výstavy, pochádza z Novozámockých albumov, ktoré zostavil v prvej polovici 90. rokov minulého storočia László Szabó a ktoré sa v roku 2018 dostali do zbierky múzea. Tieto sú doplnené o dokumentačné kresby Jána Thaina a ďalší fotografický materiál múzea. Prezentovaná bude aj zbierka pohľadníc Anny Matkovčíkovej. Panely s fotografiami budú plasticky dopĺňať modely novozámockej pevnosti a arcibiskupského paláca.