Quantcast
< sekcia Regióny

Nádvorie kláštora františkánov v Nových Zámkoch sprístupnia verejnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Františkánsky kláštor postavili v 17. storočí. Ako jedna z mála historických budov prežil dve vojny a tri ničivé bombardovania Nových Zámkov.

Nové Zámky 8. novembra (TASR) - Obnovené nádvorie kláštora Rehole menších bratov františkánov sprístupnia verejnosti. Nádvorie dostalo nový trávnik a zeleň, rekonštrukciou prešiel drevený altánok, obnovené boli chodníky, doplnené bolo osvetlenie a mobiliár. Na čelnej stene františkánskeho kláštora bola opravená opadaná omietka, priečelie dostane aj nový náter, informovala radnica. Priestory môžu františkáni využívať v rámci pastorácie, na duchovné posedenia či kultúrne akcie. Pre verejnosť má byť nádvorie otvorené v pondelok a vo štvrtok od 8. do 17. h a v nedeľu od 12. do 17. h.

Františkánsky kláštor postavili v 17. storočí. Ako jedna z mála historických budov prežil dve vojny a tri ničivé bombardovania Nových Zámkov. V podzemných kazematách sa počas vtedajších náletov schovávali stovky ľudí. Budovu zasiahli dve letecké bomby. Napriek všetkým zásahom minulého režimu zostala zachovaná budova, vnútorné nádvorie aj kazematy. Donedávna boli podzemné priestory sprístupnené pre turistov, v záujme zachovania bezpečnosti však kazematy uzavreli.

Zub času sa podpísal aj na vnútornom nádvorí. Františkáni sa starali o trávnik, udržiavali vysadené dreviny a altánok. Nádvorie využívali počas cirkevných obradov, po vzájomnej dohode ho sprístupnili aj klientom regionálneho edukačno-sociálneho centra, ktorí budú môcť využívať priestor aj po jeho rekonštrukcii. Verejnosť na nádvorie voľný prístup nemala. Poveternostné vplyvy a korene vegetácie časom zvlnili terén a narušili chodníky, z priečelia budovy kláštora začala opadávať omietka, preto muselo byť nádvorie uzavreté.

Rehoľa menších bratov františkánov si dala vypracovať štúdiu obnovy nádvoria. S prispením zbierky a darov veriacich sa práce začali realizovať. Počas nich bolo potrebné odviezť z nádvoria desiatky kubíkov hlušiny, ktorú sem navozili stavbári počas opráv koncom 60. rokov minulého storočia a zasypali zemou. Tieto práce značne zvýšili finančné náklady. Finančný dar na obnovu nádvoria poskytla spoločnosť Bytkomfort, s. r. o., ktorá však poskytnutie daru podmienila sprístupnením nádvoria pre verejnosť.