Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Prvý ročník literárnej súťaže Jurík očami mladých má svojich víťazov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Porota ocenila autorov, ktorí sa vo svojich poviedkach venovali témam medziľudských vzťahov, ľudských charakterov, hodnôt a lásky.

Nové Zámky 2. októbra (TASR) - Prvý ročník celoslovenskej autorskej súťaže Jurík očami mladých pozná svojich víťazov. Literárnu súťaž vyhlásila Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch vo februári tohto roka. Zapojilo sa do nej 34 autorov z celého Slovenska, informovala riaditeľka knižnice Helena Bohátová. Súťaž podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Odborná porota hodnotila práce v dvoch vekových kategóriách. Vo vekovej kategórii 15 až 18 rokov zvíťazila Eva Koňuchová s poviedkou Ako som spoznala svoju mamu. Vo vekovej kategórii 19 až 25 rokov zvíťazila Diana Melničáková s poviedkou Prespávačka. Mimoriadnu cenu získal Andrej Birčák s poviedkou Písmo človečiny, informovala riaditeľka knižnice Helena Bohátová. Víťazné práce budú zverejnené v e-zborníku na webovej stránke knižnice.

Porota ocenila autorov, ktorí sa vo svojich poviedkach venovali témam medziľudských vzťahov, ľudských charakterov, hodnôt a lásky. Mimoriadnu cenu udelila autorovi, ktorý vo svojej poviedke vyzdvihol význam učiteľského povolania.

Prostredníctvom literárnej súťaže Jurík očami mladých si novozámocká knižnica pripomína spisovateľa, novinára, politológa a novozámockého rodáka Ľuboša Juríka. Jeho spolupráca s knižnicou sa začala už v roku 1978. Bol iniciátorom vzniku literárneho klubu Generácie, ktorý dodnes pôsobí pri knižnici.

Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch je regionálnou verejnou knižnicou a zároveň plní funkciu mestskej knižnice. Jej zriaďovateľom je Nitriansky samosprávny kraj. V knižničnom fonde sa v súčasnosti nachádza vyše 138.000 kníh a periodík, ročne pribudne zhruba 2500 nových titulov. Knižnica má vyše 3200 čitateľov, z toho vyše 2000 detí a ročne vypožičia vyše 220.000 kníh a periodík.