Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Novozámocká synagóga je prvým slovenským motívom na MemoEuro

Budova ortodoxnej synagógy v Nových Zámkoch, archívna snímka. Foto: Teraz.sk/Monika Voleková

Synagóga je v súčasnosti jednou zo štyroch na Slovensku, ktoré slúžia svojmu pôvodnému účelu.

Nové Zámky 11. júla (TASR) – Novozámocká synagóga sa stala prvým slovenským motívom zobrazeným na suvenírovej bankovke MemoEuro. Bankovka bola vydaná v limitovanom náklade 5000 kusov, každý kus má vlastné výrobné číslo, vďaka čomu sa stáva unikátom, skonštatoval primátor Nových Zámkov Otokar Klein. V predaji je od piatka (10. 7.).

Novozámocká synagóga je v súčasnosti jednou zo štyroch synagóg na Slovensku, ktoré slúžia svojmu pôvodnému účelu. Postavená bola v roku 1880. V rokoch 1991 až 1993 bola svojpomocne obnovená. V synagóge i v jej areáli sa nachádza viacero pamätníkov holokaustu. V roku 1992 bola na fasáde synagógy odhalená pamätná tabuľa podľa návrhu Michala Kerna a v roku 1999 umiestnila miestna židovská obec 19 tabúľ s menami 2300 obetí holokaustu na steny v zadnej časti hlavnej sály synagógy. Ďalšia tabuľa je venovaná pamiatke švédskeho diplomata Raoula Wallenberga, ktorý počas holokaustu zachránil v Budapešti tisíce židov. Posledný pamätník holokaustu bol postavený v parčíku vedľa synagógy z iniciatívy mestského zastupiteľstva. V roku 1938, keď boli Nové Zámky okupované horthyovským Maďarskom, žilo v meste 2500 židov. V súčasnosti má židovská komunita v Nových Zámkoch menej ako 100 členov.

MemoEuro suvenír, produkt nemeckej firmy Euroscope, sa od roku 2018 teší veľkej popularite medzi turistami, návštevníkmi a zberateľmi v krajinách, ako Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, Taliansko, Belgicko a Holandsko. Od jeho vzniku bolo vyrobených už viac ako 130 kusov rôznych edícií a pripravujú sa nové vydania aj v ďalších krajinách.