Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V Nových Zámkoch vznikla nová bezplatná rodinná poradňa

Ilustračná snímka Foto: TASR/Alexandra Moštková

Hlavným cieľom projektu je posilniť vzťahy v rodine, medziľudské vzťahy, porozumenie medzi generáciami, zmierniť napätie a zlepšiť komunikáciu vo vzťahoch.

Nové Zámky 6. februára (TASR) - V Nových Zámkoch vznikla nová rodinná poradňa. Je súčasťou pilotného národného projektu bezplatných poradensko-psychologických služieb pre jednotlivcov, páry a rodiny. Mesto Nové Zámky je jedným z piatich slovenských miest, kde bola poradňa vytvorená, informovala radnica.

Národný projekt je financovaný zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu. Celkové výdavky predstavujú 3.219.402 eur. Prijímateľom je Inštitút pre výskum práce a rodiny, ktorý je vedeckovýskumnou príspevkovou organizáciou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Partnerom je Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

Hlavným cieľom projektu je posilniť vzťahy v rodine, medziľudské vzťahy, porozumenie medzi generáciami, zmierniť napätie a zlepšiť komunikáciu vo vzťahoch. Jeho súčasťou je okrem vytvorenia piatich rodinných poradní aj zmapovanie existujúceho poradenského systému a nastavenie nových štandardov fungovania.

Projekt bezplatných rodinných poradní voľne nadväzuje na tradíciu manželských a predmanželských poradní, ktoré na Slovensku fungovali od roku 1971 do roku 2005. Odborné činnosti v každej rodinnej poradni poskytujú psychológovia, sociálni pracovníci a iní odborníci, napríklad pedagógovia či právnici. Ľuďom pomôžu pri riešení problémov v manželstve, medzi členmi rodiny, priateľmi, kolegami a v ďalších medziľudských vzťahoch. Účelom je tiež problémom predchádzať, a teda vytvoriť systém prevencie duševných chorôb.

Rodinné poradne sa nachádzajú okrem Nových Zámkov aj v Trnave, Žiline, Košiciach a Humennom. Miesta boli vybrané na základe aktuálnych informácií z oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately či sociálnych služieb s dôrazom na nedostupnosť poskytovaných služieb, najvýraznejšie sociálno-patologické javy či veľkosť mesta.