Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Novinkou víkendových slávností Červeník je folklórne stanové mestečko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Organizuje ho Trnavské osvetové stredisko (TOS) s viacerými tradičnými spoluorganizátormi.

Červeník 4. augusta (TASR) – V poradí 56. ročník Slávností spevu, hudby a tanca Červeník sa bude konať od piatka do pondelka (5. - 8. 8.) a ponúkne vystúpenia domácich i zahraničných účinkujúcich, sprievodné podujatia a výstavy. Organizuje ho Trnavské osvetové stredisko (TOS) s viacerými tradičnými spoluorganizátormi, program sa začne rozpravou Amfiteátre 20. storočia o problematike tradičnej kultúry a folklóru na Dolnom Považí. Informovala o tom Veronika Behúlová z TOS.

"Na prvej diskusii v miestnom amfiteátri sa bude hovoriť o formách samotnej existencie, prezentácie, ako aj smerovaní slávností v Červeníku," uviedla. Na ňu nadviaže rozprava Muzikanti na Považí s muzikologičkou Alžbetou Lukáčovou, účinkovať bude Muzika Heskovci a Dychová hudba Verešvaranka Červeník. Večerný program ponúkne Verešvársky tanečný dom.

V sobotu (6. 8.) sa program začne na ARTpódiu pri zvonici, kde sa predstavia dychové hudby Verešvaranka z Červeníka a Rovina z Veľkých Kostolian. V programe Tradícia je dar propagátorka kroja a kultúry Bronislava Milá predstaví tradičný ľudový odev z moravskej oblasti Haná. V amfiteátri večer vystúp Radošinské naivné divadlo.

Nedeľný program (7. 8.) sa začne na pódiu pri zvonici programovým blokom Na Fraštackém zámku, kde účinkujú Folklórna skupina Šulekovo, Klub slovenského folklóru Mestečko Leopoldov, Malí a mladí huslisti, Muzika Heskovci a Dychová hudba Verešvaranka. "Od zvonice pôjde krojovaný sprievod obcou do amfiteátra na galaprogram pri príležitosti Dňa úcty k poľnohospodárom a Medzinárodného družstevného dňa, v ktorom sa predstavia folklórna skupina Šulekovo z Hlohovca, domáce kolektívy Verešvaranka, Verešvaran a Verešvaranček, Muzika Heskovci, a mnohí ďalší," uviedla Behúlová. Počas víkendu bude sprístupnená aj stála národopisná výstava ľudových odevov a nástrojov z Červeníka, tiež súkromná zbierka Dedičstvo predkov.

"Novinkou tohto ročníka je folklórne stanové mestečko, bezplatné stanovanie priamo v amfiteátri pre všetkých folklórnych nadšencov, ktoré bude sprístupnené počas celých slávností," doplnila Behúlová. Podujatie podporil Fond na podporu umenia, uskutoční sa pod záštitou predsedu Trnavského samosprávneho kraja.