Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Prešovskí cyklisti majú novú trasu, pomenovali ju podľa diviakov

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Cyklotrasa v Prešovských mestských lesoch funguje necelý mesiac, no už sa stihla stať veľmi vyhľadávanou, denne po nej jazdia desiatky cykloturistov.

Prešov 9. októbra (TASR) – Priaznivci cyklistiky, ktorí obľubujú najmä lesný terén, už takmer mesiac naplno využívajú novú trasu pre horské bicykle v Prešovských mestských lesoch. Projekt realizovalo OZ Slovenská Mountainbiková Asociácia v spolupráci s prešovskou radnicou a Technickými službami mesta Prešov.

Podpredseda asociácie Ján Tekel dnes pre TASR uviedol, že nová cyklotrasa dostala meno Čuňka, ktoré jej vybrali podľa tamojších lesných obyvateľov. Lokalita je totiž známa výskytom divokých prasiat.

"Trasa s dĺžkou 2,4 kilometra a prevýšením 239 metrov je lokalizovaná v Prešovských mestských lesoch. Začína sa na Malkovskej Hôrke a končí v známej rekreačnej oblasti Borkút pri Haniske," vysvetlil Tekel. Pripomenul, že od otvorenia uplynul necelý mesiac, cesta sa stala veľmi vyhľadávanou trasou a denne po nej jazdia desiatky cykloturistov.

"Tento singletrack je typický minimálnym zásahom do prírody pri jeho realizácii a je charakteristický prírodným povrchom. V tomto prípade ide o utlačenú hlinu," doplnil podpredseda OZ. Pripomenul, že na začiatku i na konci trasy sú umiestnené tabule so základnou charakteristikou trasy a informáciami.

"Na výstavbe tejto cyklotrasy sa podieľalo vyše 30 dobrovoľníkov, ktorí v priebehu troch mesiacov realizácie odpracovali bez nároku na odmenu dovedna 800 hodín," konštatoval Tekal. Dodal, že ich občianske združenie má v pláne pokračovať vo výstavbe podobných ciest pre cyklistov aj v budúcnosti. Najbližšie by malo ísť o realizáciu druhej vetvy uvedenej trasy.