Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Novú inscenáciu v Divadle Andreja Bagara doplní výstava Židovská Nitra

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitra. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vernisáž sa bude v priestoroch DAB konať ešte pred premiérou hry, vo štvrtok 19. januára o 17.45 h.

Nitra 12. januára (TASR) - Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre pripravilo k uvedeniu inscenácie Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí výstavu o živote a dejinách židovskej komunity v Nitre. Vernisáž sa bude v priestoroch DAB konať ešte pred premiérou hry, vo štvrtok 19. januára o 17.45 h.

Ako uviedli organizátori, výstava s názvom Židovská Nitra vznikla, aby dotvorila a rozšírila kontext inscenácie Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí, ktorá hovorí o živote vo vnútri židovskej komunity v období Slovenského štátu. "Počas jej prípravy sa z pôvodne sprievodného podujatia vyvinul rozsiahly projekt, na ktorom spolupracovalo viacero inštitúcií. Prvýkrát prináša ucelený pohľad na život židovskej komunity v Nitre od konca 19. storočia až po koniec druhej svetovej vojny," povedala kurátorka výstavy Slavka Civáňová.

Výstava ponúkne množstvo fotografií i zaujímavostí. Spomína zázračného rabína Ezechiela Baneta, svetoznámu nitriansku ješivu, ktorej činnosť symbolicky pokračuje aj naďalej v New Yorku, ale napríklad aj víťazku súťaže miss, ktorú organizoval sionistický spolok Makabi v 30. rokoch 20. storočia. "Celkovo obsahuje 230 fotografií a obrázkov, ktoré dokumentujú život židovskej komunity v Nitre. Okrem toho ponúka aj rôzne dokumenty a artefakty, ktorý život tejto komunity dokumentujú. Významnou časťou výstavy je holokaust v Nitre, ktorý je zachytený aj prostredníctvom fotografií deportácií Židov z Nitry, ale aj cez rôzne dokumenty, súpisy Židov či protižidovskú propagandu v dobovej tlači," uviedla Civáňová.

Pri príprave výstavy sa k DAB postupne pridávali aj ďalšie inštitúcie. Okrem mesta Nitra to bol aj Štátny archív v Nitre a Židovská náboženská obec Nitra. Divadlo nadviazalo spoluprácu aj s Múzeom Podzoboria v Dolných Obdokovciach i občianskym združením Nitrianske kultúrne dedičstvo. "Vytvoril sa nám tak rozsiahli súbor veľmi zaujímavých materiálov, ktorý je po prvý raz prezentovaný takto ucelene," dodala Civáňová.