Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Nový atletický štadión v Humennom ponúka šesť bežeckých dráh

Na snímke Mestský atletický štadión počas otvorenia v Humennom v piatok 30. septembra 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Mesto zrekonštruovalo antukový nefunkčný atletický ovál a vybudovalo atletické sektory.

Humenné 30. septembra (TASR) - Futbalové ihrisko pri Mlyne v Humennom získalo nový vzhľad. Mesto zrekonštruovalo antukový nefunkčný atletický ovál a vybudovalo atletické sektory. Nový atletický štadión slávnostne otvorili v piatok. TASR o tom informoval Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu.
Na snímke Mestský atletický štadión počas otvorenia v Humennom v piatok 30. septembra 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc

"Z veľkých športov nám chýbal stánok na atletiku. 1. Atletický klub Humenné robí mestu dobré meno, vychováva atletické talenty aj reprezentantov. I keď bol projekt ohrozený, lebo koronakríza uberala samosprávam značné čiastky z podielových daní, aj napriek riziku sme sa rozhodli, že do toho ideme a dnes sa môžeme tešiť z krásneho športoviska," povedal primátor Humenného Miloš Meričko.

"Som presvedčený, že bude slúžiť nielen východnému Slovensku, ale že sem budú chodiť aj atléti zo západného Slovenska a že tu budeme robiť aj súťaže slovenského významu, majstrovská Slovenska a prípadne aj medzinárodné podujatia," povedal na margo nového športoviska prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.

Tartanový ovál so šiestimi bežeckými dráhami má dĺžku 400 metrov. Jeho súčasťou je 110-metrová rovinka s ôsmimi bežeckými dráhami. Za futbalovými bránkami sú využité technické priestory, kde sa nachádzajú sektory na atletické disciplíny, ako sú skok do výšky s viacúčelovou plochou, skok o žrdi, vrh guľou, hod diskom, kladivom i oštepom.

Parametrami vznikla podľa Škubu funkčná bežecká atletická dráha s bezpečným povrchom v požadovanej kvalite a s požiadavkami WA (IAAF). Futbalové ihrisko v pôvodnej veľkosti 105 krát 68 metrov ostalo zachované, rovnako aj automatický zavlažovací systém.



"Bez kvalitnej infraštruktúry sa, žiaľ, už dnes šport robiť nedá. Tiež som začínal na atletickom štadióne v Nitre, kde sme robili v podstate to, čo robia tieto deti, a poctivou prácou, dobrým trénerským vedením a vďaka kvalitnej infraštruktúre som sa stal olympijským víťazom," doplnil olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth, ktorý sa zúčastnil slávnostného otvorenia.

Realizátorom stavby bola spoločnosť Sport Nitra. Celková cena diela predstavuje takmer 970.000 eur s DPH. Súčasťou bola i výstavba oporného múru, preložky sietí a realizácia oplotenia. Výstavbu atletického štadióna finančne podporil sumou 270.000 eur Slovenský atletický zväz a sumou 115.000 eur Prešovský samosprávny kraj. Zvyšnú časť mesto financovalo z vlastných zdrojov.