Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nový dekan teologickej fakulty TU je bývalý rektor Marek Šmid

Na archívnej snímke z 13. novembra 2019 bývalý rektor Trnavskej univerzity Marek Šmid. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Zaslúžil sa o prijatie Základnej zmluvy medzi SR a Svätou stolicou, za čo bol pápežom Jánom Pavlom II vyznamenaný Rádom sv. Gregora Veľkého.

Trnava 1. júna (TASR) - Novým dekanom Teologickej fakulty Trnavskej univerzity (TF TU) v Trnave sa stal na základe voľby akademického senátu Marek Šmid. Menovací dekrét mu v stredu v sídle fakulty v Bratislave odovzdal rektor René Bílik. Informoval o tom PR TU Matúš Demko.

Marek Šmid je profesorom ústavného práva a docentom v odbore sociálna práca, patrí k zakladateľom Právnickej fakulty TU, kde pôsobil ako dekan. V rokoch 2011 až 2019 bol rektorom univerzity. Bol viceprezidentom, neskôr prezidentom Slovenskej rektorskej konferencie. Od roku 2020 pôsobí ako predseda odvolacej komisie Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo. Zaslúžil sa o prijatie Základnej zmluvy medzi SR a Svätou stolicou, za čo bol pápežom Jánom Pavlom II vyznamenaný Rádom sv. Gregora Veľkého.

"Teologická fakulta nie je mimoriadne cennou inštitúciou iba pre Trnavskú univerzitu, ale predovšetkým pre hľadanie zmyslu a tváre celej slovenskej kresťanskej teológie a filozofie," povedal Šmid, ktorý si kladie za cieľ prehĺbiť jej internacionalizáciu. "Fakulta má byť živá a sebavedomá, s vlastnou výraznou tvárou a tou osloviť k dialógu ďalších. Tvárou sú jej ľudia a výsledky vzdelávania a vedy, meno v zahraničí, ale aj jej verejná činnosť," uviedol pri prevzatí dekrétu.