Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Na žilinskom sídlisku Hliny I sa začala revitalizácia za 209.000 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Na investičnú akciu získalo mesto peniaze z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Žilina 24. mája (TASR) – Investíciu viac ako 209.000 eur si vyžiada revitalizácia verejných priestorov vo vnútrobloku na sídlisku Hliny I v Žiline. Rekonštrukčné práce sa začali v týchto dňoch. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Na investičnú akciu získalo mesto peniaze z Integrovaného regionálneho operačného programu. Samospráva bude obnovu vnútrobloku spolufinancovať z vlastných zdrojov sumou 10.500 eur. "Územie, ktoré čaká revitalizácia, sa nachádza na ploche vyše 2700 štvorcových metrov pri križovatke ulíc Komenského a Juraja Fándlyho. Projekt zrealizujeme v tomto roku. Je zameraný na vytvorenie širších možností trávenia voľného času s dôrazom na zlepšenie životného prostredia," uviedol hovorca.

Revitalizácia zahŕňa výsadbu novej zelene, rastlín, krov či stromov, rekonštrukciu spevnených plôch – chodníkov, inštaláciu stĺpového osvetlenia a osadenie mestského mobiliára. "Verejný priestor a naše bezprostredné okolie je jednou z priorít mesta. Napriek tomu, že sme sa vplyvom ekonomických následkov, ktoré má nový koronavírus na rozpočet mesta, museli vzdať mnohých investícií, v projektoch financovaných z európskych zdrojov úspešne pokračujeme," zhodnotil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Projekt na Hlinách I ráta aj s odstránením časti asfaltovej plochy a vytvorením trávnika s vysokou zeleňou. Na zvyšnej časti bude chodník pre peších a vozidlá údržby. Tiež nové detské ihrisko s pieskoviskom, hojdačkami, šmýkačkou, workoutová aréna a plocha s kardiostrojmi na cvičenie. "Ďalším prvkom bude vybudovanie dvoch športových plôch – streetbalového ihriska a volejbalového ihriska so športovým akrylátovým povrchom. Ten je zvolený s ohľadom na jeho dobrú funkčnosť, tlmenie nárazov a ľahkú údržbu," priblížil Miškovčík. Dôvodom je podľa neho tiež fakt, že obyvateľom vnútrobloku v súčasnosti prekáža nadmerný hluk, ktorý je spôsobený využívaním asfaltového povrchu ako basketbalového ihriska.

Stav vegetácie vo vnútrobloku podľa Miškovčíka nie je ideálny, no jej základ tvorí vysoká zeleň, ktorú mesto zachová. "Okrem nej vysadíme nové stromy, trávnik, záhony trvaliek, vytvoríme a navŕšime herný kopec pre deti," doplnil.