Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nový primátor a riaditeľ nemocnice J. Nosko nemá ešte nástupcu

Ján Nosko Foto: TASR

Pracovný pomer v nemocnici sa mu skončí deň pred oficiálnym nástupom do funkcie primátora.

Banská Bystrica 19. novembra (TASR) – Budúci prvý muž mesta Banská Bystrica Ján Nosko, ktorý v komunálnych voľbách s výraznou prevahou hlasov porazil doterajšieho primátora Petra Gogolu sa aj po voľbách naplno venuje práci v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici, kde je riaditeľom. O svojom nástupcovi nechcel špekulovať.

Ako dnes Nosko pre TASR uviedol, pracovný pomer v nemocnici sa mu skončí deň pred oficiálnym nástupom do funkcie primátora. Termín slávnostného mestského zastupiteľstva, kde sa ujme funkcie a kde zložia sľub aj noví mestskí poslanci, nie je ešte známy.

"Určite sa mi z nemocnice bude ťažko odchádzať, veď som tu prežil kus života. Myšlienkami zostanem s ňou. Svojmu nástupcovi odovzdám našu nemocnicu v dobrej kondícii a dúfam, že bude pokračovať v nastúpenom trende. Bol by som rád, keby sa riaditeľom stal človek zvnútra, ktorý nemocnicu pozná a má k nej vzťah," konštatoval pre TASR Nosko. Výber nového riaditeľa rieši spoločne s ministrom zdravotníctva.

Nosko sa zatiaľ s odchádzajúcim primátorom Petrom Gogolom nestretol. Očakáva, že ak má k stretnutiu dôjsť, termín by mal navrhnúť Gogola. Ako budúci primátor prezradil, že už v týchto dňoch pracuje na vytvorení tímu, ktorým sa chce na magistráte obklopiť, ktorému dôveruje a bude jeho pravou rukou.

Po nástupe do úradu sa Nosko plánuje stretnúť najprv so zamestnancami. "Musia vedieť, kto prišiel medzi nich a akú mám predstavu o fungovaní úradu. Myslím, že je tam veľa šikovných ľudí, ktorí si musia osvojiť myšlienku, kam sa má mesto uberať," uviedol.

Jeho prioritou je rozpočet na budúci rok, ktorý mesto nemá, a preto už po štvrtý raz za sebou začne nový rok v rozpočtovom provizóriu. Nosko sa mieni sústrediť na prehodnotenie zmluvných vzťahov, ktoré sú nevýhodné a aj na mestské spoločnosti, ktorých je veľa a treba ich reštrukturalizovať.

"Musíme sa dohodnúť na veľkých investičných zámeroch, zintenzívniť komunikáciu s podnikateľmi, pracovať na projektovej dokumentácii pre čerpanie eurofondov. Sú tu neriešené problémy nezamestnanosti, školstva, nevyužitý potenciál cestovného ruchu, nemáme schválený nový územný plán, ktorý je nevyhnutný aj z pohľadu príchodu investorov," dodal Nosko.