Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Jurinová: Učebný odbor pre opatrovateľov by sa mal rozšíriť po kraji

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Odborných opatrovateľov pripravujú externou formou v Liptovskom Mikuláši od začiatku tohto školského roka. Štúdium funguje večernou formou a skončí sa záverečnou skúškou.

Liptovský Mikuláš 6. marca (TASR) – Nový jednoročný učebný odbor pre opatrovateľov, ktorý vlani otvorili pri Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši, by sa mal postupne rozšíriť aj do ďalších regiónov Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Pre TASR to v pondelok potvrdila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Konkretizovala, že sa uvažuje o jeho experimentálnom etablovaní pri stredných zdravotníckych školách v Dolnom Kubíne a Žiline.

"Keby bol každý región nášho kraja pokrytý opatrovateľským odborom, boli by sme veľmi radi," podotkla Jurinová. Dodala, že záujem oň prejavili aj iné kraje v rámci Slovenska, najviac dopytov podľa jej slov zatiaľ prichádza z Nitrianskeho, Trenčianskeho a Trnavského kraja.

Odborných opatrovateľov pripravujú externou formou v Liptovskom Mikuláši od začiatku tohto školského roka. Štúdium funguje večernou formou a skončí sa záverečnou skúškou. Momentálne sú vo fáze experimentálneho overovania, následne ho vyhodnotia. Prihlášku vlani poslalo 36 záujemcov, na štúdium prijali 20. Odbor sa s pomocou ministerstva zdravotníctva podarilo zaradiť do štátneho vzdelávacieho systému, štúdium je preto bezplatné. Ako pre TASR uviedla riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu ŽSK Iveta Ďurišová, ak úspešne absolvujú experimentálne vzdelávanie a dostanú akreditačné číslo, bude sa odbor môcť rozšíriť aj do ďalších krajov.

Ďurišová podotkla, že v pláne je aj denné vyučovanie. "Denná forma by mala trvať tri roky a bude určená pre mladých ľudí, ktorí končia základnú školskú dochádzku," priblížila.