Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

Novým hlavným architektom mesta Nitra je Milan Csanda

Na archívnej snímke Štefánikova ulica v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

Csanda vyštudoval Fakultu architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Od roku 2002 je autorizovaným architektom s autorizačným osvedčením Slovenskej komory architektov.

Nitra 15. augusta (TASR) - Nitra má nového hlavného architekta. Ako informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek, v utorok sa tejto funkcie ujal Milan Csanda, ktorý sa zároveň stal šéfom Útvaru hlavného architekta na nitrianskej radnici.

Csanda uspel vo výberovom konaní, do ktorého sa prihlásili ešte dvaja ďalší uchádzači. Vo funkcii nahradil Viktora Šabíka, ktorý zastával tento post takmer štyri roky. "Mojou ambíciou je vniesť ucelený pohľad na problematiku územného plánovania vo vzťahu postavenia developer a občan mesta, ako aj na jeho celkový význam v kontexte rozvoja Nitry," povedal nový hlavný architekt.

Csanda sa narodil v roku 1972. Vyštudoval Fakultu architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Od roku 2002 je autorizovaným architektom s autorizačným osvedčením Slovenskej komory architektov. "Má viacročné skúsenosti v oblasti územného plánovania, urbanistickej a architektonickej tvorby, ale aj z vedenia vlastnej spoločnosti. Pracoval v niekoľkých architektonických kanceláriách a za svoju prácu získal viacero prestížnych ocenení, napríklad Stavba roka (2008) alebo ZUUPS Cena za urbanizmus (2011). Na konte má aj dve nominácie na CE.ZA.AR (2003 a 2006)," doplnil Holúbek.

Ako dodal, Csanda okrem toho dlhoročne pôsobí v Združení architektov Nitra, v Spolku architektov Slovenska a v mestskej komisii pre architektúru. Je tiež členom pracovnej skupiny pre legislatívu nového územného plánu na Úrade pre územné plánovanie a výstavbu SR.