Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Novým mestským kontrolórom Bratislavy bude od mája M. Miškanin

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na funkciu nového mestského kontrolóra v Bratislave bolo celkovo 12 kandidátov.

Bratislava 25. apríla (TASR) – Novým mestským kontrolórom Bratislavy bude od mája Marián Miškanin. Je súčasným riaditeľom Daňového úradu pre vybrané daňové subjekty a v minulosti pôsobil ako riaditeľ kancelárie vtedajšieho bratislavského primátora Milana Ftáčnika. Rozhodli o tom vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci. Spomedzi celkovo 12 kandidátov ho zvolili vo verejnej dvojkolovej voľbe na šesťročné funkčné obdobie. Nie všetci mestskí poslanci sú však s výsledkami volieb spokojní.

Novozvolený hlavný mestský kontrolór sa chce podľa vlastných slov zamerať najmä na kontrolu firiem s majetkovou účasťou mesta. "V spolupráci aj s ostatnými útvarmi magistrátu chcem pracovať na zlepšení jednotlivých zistení či pracovných procedúr, ktoré sú zaužívané na magistráte, tak, aby sme dospeli k efektívnejšiemu výkonu práce hlavného kontrolóra," povedal Miškanin, ktorý bol v minulosti aj prednostnom Miestneho úradu v Petržalke.

V druhom kole volieb nového mestského kontrolóra sa rozhodovalo medzi Miškaninom a bývalým starostom bratislavských Vajnôr Jánom Mrvom. Miškaninovi odovzdalo svoj hlas 24 poslancov, Mrvovi deväť poslancov a piati sa zdržali hlasovania.

Výsledky volieb však nevnímajú všetci mestskí poslanci pozitívne. Niektorí upozorňujú, že v minulosti bol Miškanin nominantom strany Smer-SD. Starostka Karlovej Vsi a mestská poslankyňa Dana Čahojová tvrdí, že ho preto nemohla voliť, aj keby mal mimoriadne odborné kvality. "Ak sa Miškanin prezentuje ako nezávislý kandidát, nie je to pravda, lebo kandidoval ako nominant na starostu Petržalky strán Smer-SD, HZDS a SNS. Prekvapuje ma, že Team Vallo, zástupcovia strán Spolu a Progresívneho Slovenska, v bratislavskom magistráte akceptujú vyslanca strany Smer-SD vo veľmi dôležitej pozícii," povedala pre TASR.

Miškanin argumentuje, že je to vec každého poslanca, ako vníma súčasnú realitu. Dôležité podľa neho je, aby vo funkcii mestského kontrolóra bol človek vzdelaný a skúsený, zo samosprávy a z výkonu kontrol. "Tieto skúsenosti mám a ponúkol som ich. Poslanci to v hlasovaní ocenili a zvolili ma za hlavného kontrolóra. Ja v súčasnosti nie som v žiadnej politickej strane," skonštatoval. Poslanec Rastislav Tešovič je však presvedčený, že Miškanin bude dobrým kontrolórom. Ako tvrdí, mestské zastupiteľstvo si nevolilo premiéra, prezidenta či politika, ale špičkového odborného úradníka. "Myslieť si, že v čase, keď krajinu 15 rokov ovláda vláda Smeru-SD, nájdeme niekoho, kto snáď nemá žiadnu profesionálnu skúsenosť zo štátnej správy počas tejto vlády, je naivné. Miškanin nie je členom žiadnej politickej strany a morálny kompas má dobre nastavený. Považujem ho za špičkového odborníka," uviedol pre TASR.

Na funkciu nového mestského kontrolóra v Bratislave bolo celkovo 12 kandidátov. Okrem Miškanina sa o tento post uchádzali Iveta Bullová, Marek Kuľka, Janka Mahďáková, Ján Mrva, Richard Nagy, Ignác Olexík, Anežka Poradová, Viera Potanková, Pavol Sovič, Igor Trenk a Mário Vanc. Kandidáti sa vo štvrtok poslancom predstavili a odpovedali na otázky.

Doterajší mestský kontrolór Peter Šinály vo februári oznámil, že sa vzdáva k 30. aprílu funkcie. Na tomto poste pôsobil od roku 2009.