Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Novým rektorom UPJŠ v Košiciach by sa mal stať D. Pella

Na archívnej snímke budova Lekárskej fakulty UPJŠ. Foto: TASR/František Iván

Pella v súčasnosti pôsobí ako prodekan pre štúdium v študijnom programe všeobecné lekárstvo v anglickom jazyku na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach.

Košice 20. apríla (TASR) - Novým rektorom Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach by sa mal stať Daniel Pella, vystrieda tak Pavla Sováka. Pellu ako nového rektora na funkčné obdobie 2023 - 2027 zvolilo vo štvrtok volebné zhromaždenie tvorené členmi Akademického senátu UPJŠ a Správnej rady UPJŠ. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa univerzity Laura Hoľanová.

Pella v súčasnosti pôsobí ako prodekan pre štúdium v študijnom programe všeobecné lekárstvo v anglickom jazyku na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach a zastáva tiež funkciu zástupcu dekana tejto fakulty. V rokoch 2014 až 2022 bol jej dekanom.

Vo svojich programových tézach s návrhom stratégie rozvoja UPJŠ v rámci kandidatúry na post rektora uviedol, že jeho absolútnymi prioritami sú viaczdrojové financovanie, zelená univerzita, modernizácia štúdia, širšia spolupráca s privátnym sektorom či expanzia univerzitných pracovísk nielen v rámci Slovenska, ale aj smerom do zahraničia.

Dosluhujúci rektor Sovák vedie univerzitu od roku 2015. "Funkčné obdobie súčasného rektora UPJŠ v Košiciach uplynie 21. augusta 2023. Funkčné obdobie novozvoleného rektora UPJŠ v Košiciach sa začne 22. augusta 2023 s trvaním do 21. augusta 2027," spresnila Hoľanová.

Nového rektora musí vymenovať prezidentka.