Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj bude poskytovať dotácie podľa nových pravidiel

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

K hlavným zmenám patrí napríklad spolufinancovanie projektov, na ktoré žiadajú športové kluby či kultúrne inštitúcie a združenia dotáciu.

Nitra 10. júla (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude od budúceho roka poskytovať dotácie pre cestovný ruch, kultúru či šport podľa nových pravidiel. Znenie príslušných všeobecne záväzných nariadení už odsúhlasili aj krajskí poslanci na svojom júlovom rokovaní.

K hlavným zmenám patrí napríklad spolufinancovanie projektov, na ktoré žiadajú športové kluby či kultúrne inštitúcie a združenia dotáciu. Kým doteraz nebolo povinné, podľa nových pravidiel bude na úrovni desiatich percent.

„Spolufinancovanie by malo žiadateľov motivovať, aby sa nespoliehali výlučne na samosprávny kraj, ale snažili sa svoje projekty zabezpečovať aj zo svojich vlastných prostriedkov, prípadne hľadali formy viaczdrojového financovania,“ skonštatoval predseda NSK Milan Belica.

VZN okrem toho prinášajú aj ďalšie zmeny. Podľa Úradu NSK je ich cieľom napríklad zabrániť viacnásobnému financovaniu toho istého projektu z viacerých schém rozpočtu NSK. Nové nariadenia umožňujú žiadateľom opraviť si prípadné chyby v projektoch, čo doteraz nebolo možné. Menia sa tiež termíny podávania a realizácie projektov a niektoré ďalšie administratívne procesy.