Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Milan Belica: Ekonomika Nitrianskeho kraja je v dobrej kondícii

Na snímke Milan Belica, foto z archívu. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vývoj rozpočtu však môže ovplyvniť aj výrazný nárast cien pohonných hmôt a nedostatok aditív pri dieselových motoroch.

Nitra 24. novembra (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom v objeme 284.543.425 eur. Navrhované bežné príjmy rozpočtu sú vyčíslené na 218.193.596 eur, z toho daňové príjmy tvoria 137.569.000 eur, nedaňové príjmy 18.595.253 eur a granty a transfery 62.029.343 eur. Kapitálové príjmy predstavujú v návrhu rozpočtu na rok 2022 sumu 34.102.910 eur, príjmové finančné operácie sú vyčíslené na 32.246.919 eur. Podľa predsedu kraja Milana Belicu je ekonomika NSK v dobrej kondícii, vyhliadky do budúceho roka sú aj napriek viacerým rizikám dobré.

Pomerne vysoká miera neistoty pri zostavovaní rozpočtu na budúce roky vyplýva z viacerých rizikových faktorov. K nim patrí pokračujúca pandémia ochorenia COVID-19 a jej negatívny dosah na plnenie príjmovej časti rozpočtu, relatívne nízka zaočkovanosť populácie na Slovensku v porovnaní s okolitými krajinami i pokračujúce zrýchľovanie nárastu inflácie, ktoré vyvolá ďalší rast nákladov spojených s bývaním a rastom cien služieb a potravín. Vývoj rozpočtu môže ovplyvniť aj výrazný nárast cien pohonných hmôt a nedostatok aditív pri dieselových motoroch nových vozidiel na trhu, čo predpokladá zvýšené výdavky na zabezpečenie dopravnej obslužnosti NSK i pribrzdenie rastu HDP spôsobeného problémami s dodávkou komponentov do automobilového priemyslu, ktorý je jedným z hnacích motorov rastu HDP Slovenska.

Vysoký nárast cien energií na svetových burzách môže spustiť tzv. dominoefekt v postupnom zdražovaní ostatných tovarov a služieb, reakciou na dôsledky pandémie je aj enormný nárast cien základných stavebných materiálov. Negatívny vplyv na vývoj rozpočtu môže mať aj neplnenie základných tematických podmienok pre implementáciu politiky súdržnosti EÚ na programové obdobie rokov 2021 až 2027 v gescii Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, ktoré spôsobí časový posun v čerpaní eurofondov pri plánovaných investíciách na Slovensku, aj neúspešné prvé kolo vyjednávania kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre zamestnancov pracujúcich v štátnej službe a vo verejnom záujme pre rok 2022, uvádza sa v návrhu budúcoročného rozpočtu NSK.