Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj ponúka lekárom dotácie na modernizáciu ambulancií

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Kraj chce pomocou dotácií prilákať lekárov do regiónov, kde sú zdravotnícke služby poskytované iba obmedzene alebo chýbajú úplne.

Nitra 21. februára (TASR) – Dotáciu v hodnote 40.000 eur môžu od Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) získať lekári na chod svojich ambulancií. Požiadať o jej poskytnutie môžu do 13. marca, na investícii sa však musia podieľať päťpercentným spolufinancovaním.

Dotácie majú pomôcť predovšetkým začínajúcim lekárom, ktorí zriaďujú novú ambulanciu v oblasti s nedostatočnou zdravotnou starostlivosťou. Požiadať o ňu môžu aj lekári, ktorí preberajú alebo obnovujú činnosť ambulancie po lekárovi, ktorý ukončil činnosť alebo odišiel do dôchodku. „Uvedené typy ambulancií sa musia nachádzať v oblasti s nedostatkom lekárov v odboroch všeobecné lekárstvo, pediatria a dorastové lekárstvo a zubné lekárstvo,“ uviedol NSK.

Kraj chce pomocou dotácií prilákať lekárov do regiónov, kde sú zdravotnícke služby poskytované iba obmedzene alebo chýbajú úplne. „Lekárov máme skutočný nedostatok a tí, ktorí v ambulanciách pôsobia, sú už často vo vyššom veku. Situácia v menších a vidieckych regiónoch môže byť čoskoro kritická,“ uviedol pred časom predseda NSK Milan Belica.