Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

NSK schválil financie na projektovú dokumentáciu križovatky v Tlmačoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Most čaká v budúcom roku rekonštrukcia, počas nej bude úplne uzavretý a všetky vozidlá budú presmerované práve ku križovatke, spájajúcej sídlisko Lipník s dolnou časťou mesta.

Nitra/Tlmače 20. októbra (TASR) – Zastupiteľstvo Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) schválilo vyčlenenie financií na vypracovanie projektovej dokumentácie pre prestavbu križovatky ciest I/76, II/564 a III/1585 v Tlmačoch. Poslanci odsúhlasili vyčlenenie finančných prostriedkov v objeme 30.000 eur z rozpočtu NSK na rok 2023.

Vedenie mesta Tlmače upozorňuje na zhoršujúcu sa dopravnú situáciu na križovatke už niekoľko rokov. Podľa primátora Miroslava Kupčiho na mieste sa pravidelne tvoria kolóny a prichádza k dopravným kolíziám. Komplikácie sa vystupňovali po zatvorení mosta v obci Kalná nad Hronom pre vozidlá nad 10,8 tony s výnimkou hromadnej autobusovej dopravy z dôvodu zníženej zaťažiteľnosti mosta. Obchádzková trasa vedie cez mesto Tlmače.

Most čaká v budúcom roku rekonštrukcia, počas nej bude úplne uzavretý a všetky vozidlá budú presmerované práve ku križovatke, spájajúcej sídlisko Lipník s dolnou časťou mesta. "Kde dnes prejde s problémami denne 9000 áut, pôjde 12.000 vozidiel," povedal primátor.

Mestská samospráva požiadala NSK o riešenie dopravných problémov. Zástupcovia mesta a kraja sa dohodli, že mesto zabezpečí spracovanie dopravno-kapacitného posúdenia križovatky s vyhliadkou na 20 rokov a následne spracovanie projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie. NSK zabezpečí vypracovanie projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie.