Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj zaťahuje finančnú brzdu, kvôli epidémii

Na archívnej snímke predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Straty sa budú sumárne vyčísľovať a na základe toho bude kraj prijímať opatrenia.

Nitra 4. apríla (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) odhaduje straty vyvolané epidémiou nového koronavírusu na desiatky miliónov eur. Výpadky príjmov sa budú priebežne vyhodnocovať, NSK však už teraz začína prehodnocovať svoje výdavky a šetriť.

Ako informoval Úrad NSK, straty sa stále analyzujú, pretože opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR platia od 16. marca. „Straty k 31. marcu môžeme preto iba odhadovať. Napríklad ročné príjmy organizácií v odvetví kultúra sú na rok rozpočtované vo výške 1.844.300 eur. Výpadok týchto príjmov bude závisieť od toho, ako dlho budú opatrenia prijaté a ako rýchlo sa podarí vrátiť späť návštevníkov do týchto inštitúcií. Rozhodujúci výpad príjmov však predstavuje výpadok dane z príjmov fyzických osôb, ku koncu marca je odhadnutý vo výške 27 miliónov eur pre celý rok 2020,“ uviedla hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová.

Straty sa budú sumárne vyčísľovať a na základe toho bude kraj prijímať opatrenia. „Predseda NSK Milan Belica už pred dvoma týždňami nariadil ekonomickému odboru Úradu NSK zatiahnutie finančnej brzdy a vypracovanie realistických variantných riešení súčasného stavu. V tejto oblasti bude nevyhnutná aj spolupráca Združenia samosprávnych krajov SK8,“ pripomenula Prekopová.

Jedným z opatrení bude aj prehodnotenie pripravovaných investícií. O tom však bude rozhodovať Zastupiteľstvo NSK. „Riešenia sa momentálne pripravujú,“ uviedla Prekopová. Ako doplnila, dobrou správou je, že aj napriek výpadkom príjmov zatiaľ ani jedna z organizácií NSK neplánuje prepúšťať zamestnancov.

Kraj chce so štátom rokovať o kompenzáciách výpadku príjmov, ktorý sa pre rok 2020 blíži k 30 miliónom eur. „Konečná požiadavka bude tak, ako aj v prípade ďalších samosprávnych krajov, závisieť od celkového výpadku príjmov, prípadne nárastu požiadaviek na výdavky rozpočtu NSK,“ dodala Prekopová.