Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V očkovacích centrách Nitrianskeho kraja zaočkovali vyše 165.000 osôb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

VKOC Nitra očkuje bez prestávky od 20. marca 2021, len v mesiaci september 2021 pre nízky záujem obyvateľov o očkovanie bolo vakcinačné centrum v obmedzenom režime.

Nitra 19. novembra (TASR) – Vo veľkokapacitných očkovacích centrách (VKOC) v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) zaočkovali zdravotníci od začiatku očkovania viac ako 165.000 osôb. Len vo VKOC v Nitre podali vakcínu viac ako 70.000 osobám, informoval o tom lekár NSK Ľubomír Ševčík.

V celkovej zaočkovanosti je podľa jeho slov NSK na treťom mieste v rámci celej Slovenskej republiky. V rámci COVID semafora sa Nitriansky samosprávny kraj zaraďuje medzi najmenej postihnuté regióny spolu s Bratislavským a Trnavským samosprávnym krajom.

Očkovanie vo vakcinačných centrách NSK sa realizuje počas víkendov. Nemocnice a výjazdové očkovacie služby očkujú aj počas pracovných dní, najmä v obciach a domovoch sociálnej starostlivosti. „NSK oceňuje, že v poslednom čase ani samosprávy nezostávajú ľahostajné k pandemickej situácii a začínajú očkovať aj v mestách. Z celkového počtu 165.000 osôb zaočkovaných samosprávnym krajom je však 1500 očkovaných miestnymi samosprávami iba 0,5 percenta zaočkovaných obyvateľov kraja,“ poznamenal Ševčík.

NSK postupne zriadil veľkokapacitné očkovacie centrá okrem Nitry aj v Šali, Štúrove, Nových Zámkoch a Leviciach. Očkovanie pokračuje aj v nemocniciach v Nitre, Nových Zámkoch, Komárne, Leviciach, Topoľčanoch a Zlatých Moravciach. VKOC Nitra očkuje bez prestávky od 20. marca 2021, len v mesiaci september 2021 pre nízky záujem obyvateľov o očkovanie bolo vakcinačné centrum v obmedzenom režime.

Výjazdovou očkovacou službou bolo zaočkovaných 47.318 osôb počas 720 výjazdových očkovaní do obcí, miest a zariadení sociálnych služieb. Celkovo pôsobí na území NSK sedem výjazdových očkovacích služieb. V rámci NSK očkuje aj 79 všeobecných lekárov a lekárov špecialistov. Vo VKOC Nitra sa od 23. októbra začalo očkovať aj treťou dávkou vakcíny pre registrovaných a v súčasnosti môžu byť zaočkovaní všetci obyvatelia aj bez registrácie.

Aktuálne najvyššiu zaočkovanosť evidujú zdravotníci v okrese Šaľa (67 %), Komárno (66 %), Nitra (64 %), Levice (63 %) a Nové Zámky (62 %). V okrese Zlaté Moravce dosahuje miera zaočkovanosti 58 %, najnižšia je v okrese Topoľčany (56 %).