Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

NSS potvrdil, že pozemky pod U. S. Steel patria do katastra Košíc

Na snímke košický primátor Jaroslav Polaček. Foto: TASR - František Iván

Informoval o tom vo štvrtok košický primátor Jaroslav Polaček.

Košice 26. januára (TASR) – Pozemky pod oceliarňami U. S. Steel Košice patria do katastrálneho územia mesta Košice, a nie obce Sokoľany. Svojím rozhodnutím to v 25-ročnom spore potvrdil Najvyšší správny súd (NSS) SR. Informoval o tom vo štvrtok košický primátor Jaroslav Polaček.

Aktuálne bol podľa neho správoplatnený verdikt NSS, ktorý potvrdil predchádzajúce rozhodnutie Krajského súdu v Košiciach. Vyplýva z neho, komu má U. S. Steel a jeho dcérske spoločnosti, ako aj ďalší podnikatelia v území s veľkosťou 700 hektárov platiť daň z nehnuteľností.

"Dane, ktoré v tomto katastri boli roky sporné, sa stávajú súčasťou mesta Košice a práve v ťažkom období, ktoré prežívame, to mestu isto pomôže," povedal Polaček. Ide pritom ročne o zhruba dva milióny eur. V prípade obce Sokoľany by išlo o výrazne nižšie sadzby.

O pričlenení časti katastrálneho územia bývalého okresu Košice-vidiek ku krajskému mestu rozhodol ešte v roku 1979 bývalý okresný národný výbor a následne aj krajský národný výbor pre výstavbu Východoslovenských železiarní. Sokoľany, ktoré boli vtedy časťou obce Hutníky, neskôr argumentovali, že sa tak stalo bez súhlasu dotknutých obcí. Obec Sokoľany v roku 1997 na základe reštitučných ustanovení katastrálneho zákona podala návrh na zmenu hraníc katastra a žiadala pričlenenie územia. Katastrálny odbor Okresného úradu Košice-okolie najprv pririekol pozemky Sokoľanom, čo mesto súdne napadlo. Podľa verdiktu košického krajského súdu z roku 2019 obec Hutníky v roku 1979 súhlasila s územnými zmenami, a preto dotknuté územie patrí do katastra Košíc. Obec Sokoľany sa proti rozhodnutiu odvolala na Najvyšší súd (NS), ktorý jej síce dal za pravdu, avšak toto rozhodnutie v roku 2021 zrušil Ústavný súd (ÚS).

"Rozsudok Najvyššieho správneho súdu, ktorý nadväzuje na právne závery vyslovené Ústavným súdom, považujeme za správny a spravodlivý. Týmto rozsudkom bol potvrdený rozsudok krajského súdu, ktorý rozhodol v prospech mesta Košice, a to, že sme boli úspešní, je zároveň dobrá správa pre všetkých Košičanov," uviedol právny zástupca mesta Ján Tokár.

Ďalšie konanie bude vecou katastrálneho odboru Okresného úradu Košice-okolie, ktorý podľa mesta musí brať do úvahy aj právnu argumentáciu súdov. Mesto ako účastník správneho konania verí, že katastrálny odbor napokon návrh Sokolian na zmenu katastrálnej hranice zamietne.

Podľa vedúcej referátu daní a poplatkov košického magistrátu Tatiany Molekovej je pre mesto v súčasnosti rozhodujúce, že sporné územie je v katastri nehnuteľností zapísané ako súčasť územia mesta a to je nespochybniteľným správcom dane z nehnuteľností.

Starosta Sokolian Ľuboš Janke v reakcii pre TASR uviedol, že obci ani jej právnemu zástupcovi zatiaľ rozhodnutie NSS neprišlo. "Čo sa týka ďalšieho postupu, určite použijeme všetky právne kroky, aby sme sa ako obec v tejto veci vedeli obhájiť," skonštatoval.