Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V ústave detských chorôb stúpol počet detí intoxikovaných liekmi

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

V letných mesiacoch zaznamenali štandardne viac úrazov.

Bratislava 26. februára (TASR) – V Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) týždenne evidujú dve až tri deti úmyselne intoxikované liekmi, nezriedka v kombinácii s alkoholom. Pre TASR to povedala hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.

"V ambulanciách oddelenia urgentného príjmu (OUP) dlhodobo evidujeme údaj o ošetrení troch až štyroch detí týždenne, ktoré majú prejavy toxického účinku alkoholu. V období pandémie toto číslo pokleslo na dva, ale stúpol počet detí s náhodnými alebo úmyselnými intoxikáciami liekmi," informovala.

Ako ďalej priblížila, v chirurgických ambulanciách OUP NÚDCH zaznamenali celkový pokles pacientov zhruba o pätinu. Pri úrazoch ide o takmer 30-percentný pokles. V ústave predpokladajú, že tieto čísla súvisia s celkovou situáciou v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a tým, že deti, či už žiaci škôl alebo rovnako mladšie deti, boli doma v izolácii.

Na otázku TASR, o aké najčastejšie úrazy detí išlo, Kamenická povedala, že čo sa týka diagnóz a samotných úrazov, tie sa veľmi nezmenili. "Pri úrazoch napríklad deti nespadli na ihrisku, v škole alebo v prírode, ale spadli v domácom prostredí - obývačke alebo z poschodovej postele. Bábätká v domácnosti padali štatisticky rovnako často," povedala.

V letných mesiacoch zaznamenali štandardne viac úrazov. NÚDCH to zdôvodnil tým, že bábätkám je teplo a viac sa v postieľkach samostatne polohujú. "V chirurgických ambulanciách sme mali tiež menej pacientov, ktorí k nám prichádzajú po primárnom ošetrení na zahraničných dovolenkách. Znížil sa tiež počet neopodstatnených návštev v chirurgických ambulanciách," dodala Kamenická.