Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

O post predsedníčky ŽSK sa chce uchádzať aj A. Starinská

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Záujem o post predsedu ŽSK prejavilo desať kandidátov.

Žilina 1. septembra (TASR) - O post predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa v jesenných voľbách chce uchádzať i občianska aktivistka z Kysuckého Nového Mesta Andrea Starinská. Kandidovať bude za stranu Národná koalícia/Nezávislí kandidáti, do ktorej vstúpila. TASR o tom vo štvrtok informoval hovorca strany Štefan Kysel.

"Starinská je autorka dvoch kľúčových petícií v oblasti ochrany životného prostredia a dopravy v regióne Kysuce," uviedol Kysel.

Záujem o post predsedu ŽSK prejavilo desať kandidátov. Politické strany, politické hnutia a ich koalície nominovali deväť kandidátov a jeden kandidát je nezávislý. Kandidatúru na predsedu ŽSK ohlásili doterajšia predsedníčka Erika Jurinová (OĽANO, SaS, Sme rodina, Za ľudí, NOVA, Kresťanská únia, Zmena zdola, OKS, DS, ODS a Šanca), podpredseda ŽSK a KDH Igor Janckulík, bývalý žilinský primátor a exriaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Igor Choma (Smer-SD), Peter Slyško (Hlas-SD), František Drozd (ĽSNS) a Miroslav Urban (Republika).

O 57 poslaneckých mandátov v zastupiteľstve ŽSK má v 11 volebných obvodoch záujem 431 kandidátov.