Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

O post predsedu ŽSK zabojuje oficiálne desať kandidátov

Na archívnej snímke Igor Choma. Foto: TASR/Michal Svítok

Zastupiteľstvo ŽSK bude mať aj v nasledujúcom volebnom období 57 poslancov v 11 volebných obvodoch. Vo

Žilina 15. septembra (TASR) – O post predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) zabojuje v jesenných voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) oficiálne desať kandidátov. Politické strany, politické hnutia a ich koalície nominovali deväť kandidátov a jeden kandidát je nezávislý. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová s tým, že o registrácii kandidátov rozhodla volebná komisia ŽSK.

O hlasy voličov sa budú uchádzať Katarína Boková (Slovenské hnutie obrody), František Drozd (ĽSNS), bývalý žilinský primátor a exriaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Igor Choma (Smer-SD), podpredseda ŽSK Igor Janckulík (KDH, Dobrá voľba a Umiernení, SNS) a súčasná predsedníčka ŽSK Erika Jurinová (OĽANO, Nova, Kresťanská únia, Zmena zdola, Sme rodina, Za ľudí, DS, ODS, Šanca, OKS, SaS).

Ďalšími kandidátmi sú Marián Murín (nezávislý), Peter Slyško (Hlas-SD), Andrea Starinská (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti), Miroslav Urban (Republika) a Daniela Zemanová (Hnutie Občan Národ Spravodlivosť).

Zastupiteľstvo ŽSK bude mať aj v nasledujúcom volebnom období 57 poslancov v 11 volebných obvodoch. Vo volebnom obvode Bytča sa zvýši počet poslancov z dvoch na troch a vo volebnom obvode Čadca klesne počet poslancov z osem na sedem.