Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Regióny

O post primátora Banskej Bystrice sa uchádza šesť kandidátov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Nezávislými kandidátmi sú súčasný primátor Ján Nosko, projektová manažérka Diana Javorčíková a bezpečnostný analytik a bývalý reprezentant v džude Anton Minárik.

Banská Bystrica 31. augusta (TASR) – Kandidátne listiny na post primátora mesta Banská Bystrica predložilo šesť kandidátov, päť mužov a jedna žena. Z toho traja sú nezávislí, dvoch nominoval politický subjekt a jedného koalícia politických strán. TASR o tom v stredu informoval Karol Langstein, zapisovateľ mestskej volebnej komisie s tým, že viac informácií, a teda ich mená, nemôže zverejniť, kým nebudú oficiálne zaregistrovaní.

Nezávislými kandidátmi sú súčasný primátor Ján Nosko, projektová manažérka Diana Javorčíková a bezpečnostný analytik a bývalý reprezentant v džude Anton Minárik. Všetci traja na sociálnej sieti informovali, že odovzdali kandidátne listiny. Pre TASR svoju kandidatúru potvrdil politik Daniel Karas (Smer-SD, Republika). O post primátora chce zabojovať aj Peter Podhorský (Kotlebovci - ĽSNS). Pre TASR to potvrdil podpredseda strany Kotlebovci - ĽSNS Martin Beluský. Ďalším kandidátom je Jozef Sásik, predseda Slovenskej ľudovej strany.

Z koľkých kandidátov napokon Banskobystričania budú vyberať ukáže až následná registrácia. "Po kreovaní mestskej volebnej komisie budú všetky kandidátne listiny preverené, či napĺňajú literu zákona a následne budú zaregistrovaní kandidáti," uviedol Langstein.

O post poslancov v 31-člennom mestskom zastupiteľstve v Banskej Bystrici sa uchádza 128 kandidátov, z ktorých je 57 nezávislých, 30 z dvoch koalícií a 41 kandidátov sú nominanti 10 politických subjektov, ktoré idú do tohtoročných jesenných volieb samostatne.

Spojené samosprávne voľby do orgánov miest a obcí a orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia v sobotu 29. októbra.