Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

O seniorov v mikroregióne v Tornali sa doma stará 11 opatrovateliek

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na zriadenie agentúry získal BBSK vďaka iniciatíve Catching-Up Regions z európskych zdrojov približne 1,2 milióna eur.

Tornaľa 10. júna (TASR) – V Tornali v okrese Revúca už naplno funguje Agentúra integrovanej starostlivosti, ktorú tu vďaka iniciatíve Catching-Up Regions zriadil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Celkom 11 opatrovateliek sa tak aktuálne stará o 19 seniorov z rôznych kútov mikroregiónu. TASR o tom informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Agentúra v Tornali spustila svoju činnosť začiatkom mája a zamestnáva celkom 23 ľudí, z toho 11 opatrovateliek. Tie poskytujú starostlivosť seniorom s rôznym stupňom odkázanosti žijúcim v mikroregióne pri Slanej priamo v ich domácom prostredí. Služby agentúry momentálne využíva 19 klientov z Tornale a obcí Štrkovec, Riečka, Včelince, Rumince a Lenka.

"Ide o spôsob, ako zmierniť krízu spôsobenú starnutím populácie a nedostatočnými kapacitami zariadení sociálnych služieb. Ide tiež o pomoc obciam, aby boli schopné napĺňať svoje originálne kompetencie starostlivosti o seniorov," poznamenal predseda BBSK Ján Lunter.

Na zriadenie agentúry získal BBSK vďaka iniciatíve Catching-Up Regions z európskych zdrojov približne 1,2 milióna eur. Podobný model Centier integrovanej starostlivosti spustil kraj koncom minulého roka aj v ďalších troch mikroregiónoch, a to v okresoch Lučenec, Banská Štiavnica a Veľký Krtíš.

"Našim cieľom je, aby sme do ďalších štyroch rokov pokryli takouto službou polovicu nášho územia. Už dnes vieme o ďalších približne 20 mikroregiónoch, s ktorými komunikujeme a ktoré prejavili záujem," prezradil podpredseda BBSK Ondrej Lunter. Ako dodal, kraj v tomto smere spolupracuje aj Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR a na rozširovanie sociálnych služieb už má predpripravené potrebné finančné zdroje.