Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

O stretnutia mesta a ekocentra Malá líška bol v B. Bystrici záujem

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Súčasťou stretnutí na piatich banskobystrických sídliskách bol prieskum hmyzej ríše, výroba vtáčích búdok, kŕmidiel a búdok pre veveričky či čistenie Malachovského potoka.

Banská Bystrica 28. novembra (TASR) – Takmer 200 aktívnych obyvateľov, miestne občianske rady, komunitné centrá, zástupcovia Záhradníckych a rekreačných služieb a odborníci sa zúčastnili na sérii envirostretnutí, ktoré od septembra organizovala banskobystrická samospráva v spolupráci s ekocentrom Malá líška. Ich cieľom bolo šírenie osvety o nutnosti zelených a modrých opatrení v meste, zvyšovanie environmentálneho povedomia všetkých generácií a budovanie prvkov, ktoré vo vnútroblokoch podporia biodiverzitu. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Súčasťou stretnutí na piatich banskobystrických sídliskách bol prieskum hmyzej ríše, výroba vtáčích búdok, kŕmidiel a búdok pre veveričky, čistenie Malachovského potoka či rieky Bystrica, ale zazneli aj informácie o komunitnom kosení a kompostovaní či prednáška environmentalistu Petra Saba.

"Spolupráca s Centrom vedy, výskumu, environmentálnej výchovy a vzdelávania Malá líška sa ukázala ako správny krok. Spoločnými silami sme podporili tvorbu komunít a aktívne využívanie priestoru obyvateľov v ich okolí. Som presvedčený, že aktivity podporujúce biodiverzitu jednotlivých sídlisk budú viesť k väčšej udržateľnosti a zároveň budú užitočným ukazovateľom pri realizácii projektu Zelené sídliská," konštatoval primátor Ján Nosko.

"Každá búdka či hmyzí domček má svojho 'adoptéra', ktorý sa o konkrétny prvok bude starať. To povedie k vzniku opakujúcich sa podujatí, napríklad k pozorovaniu vtáctva či hmyzu, čisteniu vtáčích búdok alebo údržbe hmyzích domčekov. Máme radosť, že je zo strany obyvateľov sídlisk záujem o podobné podujatia aj v nasledujúcom období," doplnila Janka Ďurová z ekocentra Malá líška.