Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

O žilinské zvieracie krematórium je na severozápade Slovenska záujem

Na snímke vpravo konateľka krematória pre zvieratá Alexandra Krajčiová Orčíková ukazuje urny v interiéri krematória v žilinskej mestskej časti Mojšova Lúčka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Vedľa areálu kafilérie je aj útulok pre psov. Jeho vznik iniciovala sestra konateľky Soňa Orčíková, ktorá je veterinárnou lekárkou.

Žilina 13. marca (TASR) – Dôstojnú rozlúčku s domácimi miláčikmi ponúka ich majiteľom na severozápade Slovenska zvieracie krematórium v Žiline-Mojšovej Lúčke. Ľuďom, ktorí prežijú so svojím zvieraťom desať, pätnásť či dvadsať rokov podľa konateľky krematória Alexandry Krajčíovej Orčíkovej záleží na tom, akým spôsobom sa s ním naloží po smrti.

Krematórium Spiritas otvorili v novembri 2020 pri areáli kafilérie VAS, s. r. o., ktorá je jeho prevádzkovateľom. "Spádová oblasť je Liptov, Turiec, Orava, Kysuce, Považie, ale aj Banskobystrický kraj. Máme veľa klientov zo Zvolena a Banskej Bystrice. Sme piate krematórium. Jedno je v Košiciach, jedno v Šali a dve pri Bratislave. Zatiaľ robíme kremácie dva- až trikrát do týždňa, denne je to päť až desať kremácií. Tento rok máme do konca februára za sebou už 100 kremácií," uviedla Krajčíová Orčíková.



Vedľa areálu kafilérie je aj útulok pre psov. Jeho vznik iniciovala sestra konateľky Soňa Orčíková, ktorá je veterinárnou lekárkou. "Odmalička zachraňovala túlavé psíky. A keďže sme mali v areáli kafilérie voľný pozemok, rozhodli sme sa vybudovať útulok a úspešne funguje dodnes. Krematórium bolo takisto na jej podnet. Pred tromi rokmi jej v zime uhynula doga a nemala ju pre silné mrazy ako pochovať. Preto musela cestovať až k Bratislave do krematória. V kafilérii som sa stretla s požiadavkami majiteľov psíkov, či by sme im nemohli dať popol. Čo nie je možné, pretože v kafilérii sa nespaľuje, ale recykluje. Takže bolo viacero podnetov, na základe ktorých sme sa rozhodli postaviť krematórium," vysvetlila jeho konateľka.

"Psíčkari krematórium uvítali. Nemusia ďaleko cestovať a už sa črtá aj vzájomná spolupráca. Keď donesú psíka na kremáciu, zostanú im granule, deky, a tak ich nechajú tu. Potom to zoberiem do útulku. Už sme mali aj pár, ktorý po kremácii išiel do útulku a vybrali si psíka. Pretože ten režim starostlivosti o zvieratko chýba. Tá blízkosť je fajn," podotkla Krajčíová Orčíková.
Na snímke pes v Žilinskom útulku v žilinskej mestskej časti Mojšova Lúčka.
Foto: TASR - Erika Ďurčová

V útulku sa podľa jeho správkyne Jany Moravcovej ročne vystrieda od 100 do 150 psíkov. "Prioritne nám ich vozí žilinská mestská polícia. Zastrešujeme región Žiliny, ale keď máme voľné kapacity, berieme psíkov aj z iných útulkov. Aktuálne máme v útulku deväť psíkov a osem je v dočasnej opatere. To znamená, že sú u rodín, kde čakajú na nových majiteľov. Sú to psíkovia, ktorí zle znášali zimu, alebo sú po operácii a podobne," doplnila Moravcová.

Na chod útulku mesačne prispieva mesto Žilina a financie má aj z dvoch percent z dane a sponzorských darov. "Našťastie má útulok dosť podporovateľov a priaznivcov. Pretože vidia, že o zvieratá je naozaj dobre postarané. Na sociálnej sieti funguje komunita, každé zvieratko má fotoalbum, je o ňom popísané, aké má vlastnosti, ku komu je vhodné. Ľudia vidia, že to nie je len nejaké umiestnenie túlavých psov. Ale, že sa o  zvieratá starajú ľudia, ktorí k nim majú vzťah a útulok radi finančne podporia," dodala Krajčíová Orčíková.

Na snímke Žilinský útulok v žilinskej mestskej časti Mojšova Lúčka.
Foto: TASR - Erika Ďurčová