Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Občania Popradu sa môžu pridať k celoslovenskej petičnej akcii

Ilustračné foto Foto: TASR

Zbieranie podpisov potrvá celý pracovný týždeň, do piatka 20. apríla na Nám. sv. Egídia v Poprade v čase 14. do 18. hodiny.

Poprad 16. apríla (TASR) - Podtatranci sa dnes a počas celého týždňa pripoja k ľuďom v ostatných slovenských mestách, ktorí chcú zaktivizovať novú vládu SR, aby sa zaoberala konkrétnymi požiadavkami nespokojných občanov. Tie boli sformulované do Petície pre lepšie Slovensko ešte pred tohtoročnými parlamentnými voľbami.

V troch hlavných bodoch sa v nej hovorí o zúžení trestnoprávnej imunity poslancov len na hlasovania a výroky v Národnej rade (NR) SR a v jej orgánoch, o zavedení protikorupčným opatrení v rozsahu Protikorupčného minima 2012 a o sfunkčnení referenda tak, že sa zníži počet podpisov občanov potrebných na jeho vyhlásenie, čo je 150.000 podpisov.

V súvislosti s referendom poukazuje petícia aj na zrušenie povinnej minimálnej účasti voličov potrebnej pre platnosť referenda a na to, aby jeho výsledky mali právnu silu ústavného zákona a ich zmena by bola možná iba novým referendom. 

Koordinátorka popradskej podpisovej akcie Juliana Majdeková doplnila, že petície budú dve.

"Jedna je určená pre NR SR, kde je potrených 100.000 podpisov a druhá alternatíva je pre prezidenta za vypísanie referenda. Tam ich už potrebujeme 350.000. Každý podpis je vzácny a vyjadruje nespokojnosť so súčasným nastavením zákonov," konkretizovala.

Zbieranie podpisov potrvá celý pracovný týždeň, teda oddnes do piatka 20. apríla na Nám. sv. Egídia v Poprade v čase 14. do 18. hodiny. Petičné hárky budú môcť nespokojní obyvatelia podpísať aj v sobotu 21. apríla, a to v čase od 10. do 12. hodiny.