Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Obce pri hraničnom priechode Kráľ neevidujú zvýšený pohyb migrantov

Na snímke nelegálni migranti. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na južnom Slovensku bol v uplynulom období zaznamenaný zvýšený počet nelegálnych migrantov, v okrese Veľký Krtíš bola pre nárast neregulárnej migrácie vyhlásená mimoriadna situácia.

Kráľ 6. septembra (TASR) – Obce na juhu Rimavskosobotského okresu v blízkosti hraničného priechodu Kráľ s Maďarskom v súčasnosti neevidujú zvýšený pohyb nelegálnych migrantov. Viac ľudí podľa starostov v tejto lokalite nelegálne prekračovalo hranice na jar a začiatkom leta.

Ako pre TASR priblížil starosta obce Kráľ František Béres, na území obce v ostatných týždňoch neevidujú väčšie počty nelegálnych migrantov. Príležitostne však podľa jeho slov najmä vo večerných hodinách prechádzajú cez obec malé skupiny cudzích osôb. Menšie skupiny v počte osem až dvanásť ľudí sa približne raz za týždeň v uplynulom období objavili aj v susednej obci Abovce. Starosta Csaba Kovács pre TASR skonštatoval, že v obci sa nezdržiavajú a prechádzajú ďalej.

Zvýšený pohyb nelegálnych migrantov v tomto období neregistrujú ani v obci Lenartovce. "Momentálne už vyše mesiaca neregistrujeme pohyb migrantov. Vypuklá situácia bola v marci a v apríli, vtedy ich bolo najviac. V auguste a v júli bola situácia pokojná," skonštatoval pre TASR starosta Ján Rákoši. Pred začiatkom leta sa viac nelegálnych migrantov pohybovalo aj v obci Štrkovec. "Väčšie problémy sme mali v máji a v júni. Odvtedy sme cez našu obec nezaznamenali pohyb takýchto osôb," dodal pre TASR starosta Štrkovca Norbert Keszi.

Na južnom Slovensku bol v uplynulom období zaznamenaný zvýšený počet nelegálnych migrantov, v okrese Veľký Krtíš bola pre nárast neregulárnej migrácie vyhlásená mimoriadna situácia. Polícia verejnosť ubezpečuje, že v súvislosti s nelegálnou migráciou má nasadené všetky sily a prostriedky na zabezpečenie poriadku a bezpečnosti a doposiaľ nezaznamenala žiadny trestný čin alebo priestupok, ktorého by sa migranti dopustili. Pripomína tiež, že ide o ľudí, ktorí utekajú pred vojnou ďalej na západ a na území Slovenska nechcú zostať.