Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Obchádzkou, ktorá spája H. Nemce s B. Štiavnicou,môžu autá opäť jazdiť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Čo sa týka samotnej rekonštrukcie mosta na ceste I/51, momentálne sa schvaľuje technický predpis na zálievky mostných ložísk a priečnikov.

Hontianske Nemce 2. marca (TASR) – Osobné autá môžu opäť jazdiť po dočasnej obchádzkovej trase pri ceste I/51 pri obci Hontianske Nemce v okrese Krupina. Cesta spája najmä obyvateľov tejto časti okresu s Banskou Štiavnicou. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenskej správy ciest (SSC) Martin Guzi.

Obchádzková trasa bola zriadená SSC vedľa cesty I/51, na ktorej cestári rekonštruujú most. "V násype tejto obchádzkovej komunikácie bolo osadených päť rúr o priemere 1000 mm cez potok, ktorý križuje násyp dočasnej obchádzky," priblížil práce Guzi.

Pre nadmerné zrážky ale v januári došlo k zaplaveniu obchádzkovej komunikácie, keďže kapacita priepustu nepostačovala a obchádzka bola následne vo februári odstavená.

"Muselo sa preto pristúpiť k rozšíreniu obchádzkovej komunikácie, aby v prípade ďalších zrážok, prípadne náhleho topenia sa snehu z oblasti Štiavnických vrchov, nedošlo k jej opätovnému zaliatiu," uviedol ďalej hovorca.

Osobné vozidlá a autobusy tak museli využívať cestu, vedúcu cez obec Kráľovce – Krnišov, čo predlžovalo jazdu asi o 15 - 20 minút. Nákladná doprava bola odklonená na obchádzkové trasy vyznačené dopravným značením.

Podľa Guziho sa počas uplynulého víkendu pracovalo na násype obchádzky, uložili sa betónové prefabrikáty a začiatkom týždňa sa zasypali a urobili sa na nich statické skúšky.

Čo sa týka samotnej rekonštrukcie mosta na ceste I/51, momentálne sa schvaľuje technický predpis na zálievky mostných ložísk a priečnikov. "Predpoklad začiatku týchto prác je na budúci týždeň. Následne bude stavba pokračovať úpravou mostovky a betonážou dosky vrátane úpravy cesty v zmysle projektovej dokumentácie. Predpoklad ukončenia stavby je jún 2023," doplnil Guzi.