Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Obchodnú akadémiu v Prievidzi zrekonštruovali za viac ako 550.000 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V interiéri budovy zabezpečili výmenu všetkých radiátorov, vnútorných parapetov, žalúzií na oknách, v podkroviach je uložená dvojvrstvová minerálna vata.

Prievidza 24. februára (TASR) - Objekt Obchodnej akadémie v Prievidzi prešiel rekonštrukciou za viac ako 550.000 eur, ktorá má za cieľ znížiť jeho energetickú náročnosť. Obnovenú budovu postavenú v 50. rokoch minulého storočia odovzdali do užívania v pondelok.

"Rekonštrukcia našej školy zahŕňala práce v exteriéri, kde boli zateplené všetky fasády polystyrénom, realizovali sa klampiarske práce, výmena okien, ktoré sú už trojvrstvové plastové, takže majú výborné tepelné vlastnosti. Vybudovali sa i bleskozvody a dažďové zvody," načrtol riaditeľ školy Ivan Kadlečík.

V interiéri budovy podľa neho zabezpečili výmenu všetkých radiátorov, vnútorných parapetov, žalúzií na oknách, v podkroviach je uložená dvojvrstvová minerálna vata.

Budovu Obchodnej akadémie postavili pred 60 rokmi v štýle socialistického realizmu, podobne ako väčšinu budov na sídlisku Píly. Od svojej výstavby neprešla väčšou rekonštrukciou. Obnova rešpektovala reliéfy na priečelí budovy, ako i hniezdiace belorítky a lastovičky, pre ktoré musela dodávateľská firma načas práce zastaviť. "Boli ochránené do chvíle, kým mladé vyleteli z hniezda. Navyše im boli vybudované umelé hniezda, ktoré vidieť z ulice i vnútorného dvora. Dúfam, že sa vrátia," dodal Kadlečík.

Rekonštrukciu budovy financoval Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom školy, z Operačného programu Kvalita životného prostredia.