Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obciam po búrke na Záhorí pomôže aj kraj

poškodená strecha základnej školy v Sekuliach deň po silnej búrke, ktorá sa prehnala dedinou v stredu 22. augusta 2012. Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredseda TTSK a člen rady fondu Zdenko Čambal už u starostov oboch postihnutých obcí zisťoval rozsah škôd.

Trnava/Záhorie 24. augusta (TASR) – Centrálny krízový fond (CKF) Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) je pripravený poslať na Záhorie obciam Sekule a Moravský Svätý Ján finančnú kompenzáciu za škody po ničivej búrke. Podpredseda TTSK a člen rady fondu Zdenko Čambal už u starostov oboch postihnutých obcí zisťoval rozsah škôd. Je teraz na nich, ako rýchlo bude v ich silách žiadosti na fond zosumarizovať.

"Zasadnutie rady fondu máme naplánované na prvý septembrový týždeň," povedal dnes Čambal pre TASR. Ak žiadosti zo Sekúl a Moravského Svätého Jána budú dovtedy doručené, nie je podľa neho problém posúdiť a vyčleniť finančné prostriedky. Podľa podpredsedu TTSK sa pravdepodobne budú upriamovať na pomoc rodinám s poškodenými domami, pretože najväčšia škoda-strhnutá strecha na škole v Sekuliach spadá do poistnej udalosti.

CKF zriadil kraj v roku 2007 na princípe solidarity a vzájomnej pomoci. Jeho účelom sústreďovať finančné prostriedky od obcí a poskytovať ich pri likvidácii následkov živelných pohrôm, havárií a mimoriadnych udalostí a pri realizácii preventívnych opatrení voči takýmto udalostiam na území kraja. TTSK sa podľa štatútu podieľa príspevkom 0,66 eura na jedného obyvateľa kraja ročne, členské obce 0,50 eura za obyvateľa. CKF od vzniku pomohol už desiatkam sídiel, najmä po povodniach. V roku 2011 poskytol príspevok 2500 eur obci Kráľov Brod na odstránenie následkov škôd na statike kultúrneho domu spôsobených povodňami, 2340 eur na rekonštrukciu cestnej priepuste na ceste III/5076 v obci Dvorníky a 1500 eur na opravu cestnej priepuste pod miestnou komunikáciou poškodenou povodňami v obci Dolné Otrokovce.