Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Občianske združenie Pre prírodu zachráni aj tento rok tisíce žiab

Začala sa migrácia žiab z lesa k vode. Cez cestu na Skalke pri Trenčíne ich prenášajú dobrovoľníci z občianskeho združenia Pre prírodu. Skalka, 15. marca 2020. FOTO TASR - Radovan Stoklasa Foto: TASR

Žaby sú celosvetovo jedny z najohrozenejších živočíchov a v Trenčianskom okrese je len niekoľko populácií, hovorí Drahomír Stano z OZ Pre prírodu.

Trenčín 15. marca (TASR) – Občianske združenie (OZ) Pre prírodu zachráni každoročne pred smrťou asi 2000 žiab. V rámci projektu Žabie taxi ich členovia združenia manuálne premiestňujú počas migrácie z lesov nad pútnickým miestom Skalka k mokradiam okolo Váhu.

Ako informoval Drahomír Stano z OZ Pre prírodu, žaby sú celosvetovo jedny z najohrozenejších živočíchov a v Trenčianskom okrese je len niekoľko populácií.

"Žaby žijú celý rok v lese a na jar sa tiahnu páriť do stojatých vodných plôch. Les je ohraničený cestami, diaľnicou a obcou Skalka, dlhodobo tu cez cestu prenášame okolo 2000 žiab. Najviac je tu ropúch bradavičnatých, zopár skokanov hnedých a výnimočne sa objaví aj rosnička zelená," skonštatoval Stano.



Ako dodal, žaby tiahnu nielen do mokradí, ale po párení aj späť do lesa. Celý proces trvá dva až tri týždne a Stano verí, že sa im za ten čas podarí zachrániť čo najviac žiab, aby populácia na Skalke aj ďalej prežívala a plnila svoju funkciu v prírode.

"Žaby premiestňujeme na úseku Skalka – Zamarovce vždy na jar. Nielen my, ale aj šoféri autobusov a vodiči sledujú, kedy začnú žaby tiahnuť, vtedy sme už v pohotovosti, staviame fólie okolo cesty, vybavujeme dopravné značenie a chystáme brigádnikov. Ten začiatok marca je pre nás štandardný," uzavrel Stano.