Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Obec Abranovce je známa vysokým počtom traktorov

Ilustračná snímka Foto: TASR - Štefan Puškáš

Abranovce 1. novembra (TASR) – Obec Abranovce v okrese Prešov vznikla v 13. storočí. Najstaršia písomná zmienka je z roku 1320 a ide o listinu Jágerskej kapituly potvrdzujúcu vymedzenie chotára majetku Zbeh, ktorý susedil s majetkom Abranoviec. V súčasnosti má obec takmer 700 obyvateľov.

"V období prvej Československej republiky sa obyvatelia Abranoviec zaoberali prevažne poľnohospodárstvom a pracovali v lesoch. Po násilnej kolektivizácii poľnohospodárstva bolo v roku 1958 v obci založené Jednotné roľnícke družstvo, čo viedlo k tomu, že ľudia si našli zamestnanie v priemyselných podnikoch v Prešove," povedal starosta obce Stanislav Volanský.

Obec je zaujímavá tým, že takmer v každom druhom dvore je traktor. Je jednou z obcí s najvyšším počtom traktorov na počet obyvateľov. Miestni ich používajú na obrábanie polí, ale i pri práci v lese.

"Je to pravda, máme v Abranovciach dosť veľa traktorov. Ja mám traktor už deväť rokov. Používam ho na poľnohospodárske práce a občas i v lese, keď chodíme na drevo. S traktorom si viem pri dome pomôcť i pri poľnohospodárstve," povedal pre TASR Abranovčan Radovan Rajna.