Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Obec Drahovce vyčistí vodovod ekologickým spôsobom

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Spoločnosť spúšťa čistenie komunálnych domových rozvodov aj z dôvodu nedostatočnej starostlivosti o tieto siete po celé desaťročia.

Drahovce 20. júla (TASR) – Pilotný projekt ekologického čistenia obecného vodovodu patentovaným systémom Comprex spúšťa obec Drahovce pri Piešťanoch. Obyvatelia sa tak podľa starostu obce Miroslava Ledeckého opäť dostanú k zdravotne nezávadnej pitnej vode bez usadenín v rozvodoch.

Projekt realizuje spoločnosť Wilseko z Košíc. „Vyčistiť dlhodobo zanedbaný obecný vodovod bolo jedným z mojich cieľov pri nástupe do funkcie. Potrebovali sme tento zámer zrealizovať nielen šetrne k starému potrubiu, ale aj ekologicky. V priebehu júla vyčistíme celé potrubie v obci v dĺžke 14 kilometrov až po vodomery domácností,“ uviedol Ledecký.

Spoločnosť spúšťa čistenie komunálnych domových rozvodov aj z dôvodu nedostatočnej starostlivosti o tieto siete po celé desaťročia.

„Čistenie patentovanou metódou nepoužíva žiadne chemikálie ani iné prísady. Sústredíme sa na čistenie počítačom riadeným prúdom vody a vzduchu, ktoré vytvoria v potrubí rázy, a tie odlupujú nečistoty. Zároveň pracujeme s prevádzkovým tlakom potrubia. Dokážeme vypláchnuť mechanické nečistoty, biofilmy či nánosy. Spôsob šetrí nielen prírodné zdroje, ľudské zdravie, ale aj čas – denne dokážeme vyčistiť 1,5 kilometra potrubia pre pitnú úžitkovú vodu,“ vysvetlil výkonný riaditeľ Tomáš Sleziak.

Hmotnosť nečistôt v potrubí podľa jeho slov závisí od realizácie systému, od zdroja pitnej vody a iných faktorov. „Je náročné presne povedať, o aké množstvo ide, bavíme sa však o kilogramoch až stovkách kilogramov nečistôt. Najzaujímavejšie nečistoty boli doteraz usadeniny piesku a vápnika v jednom odkaľovacom potrubí, ktoré bolo zanedbané až 30 rokov,“ doplnil Sleziak.

Spoločnosť doteraz realizovala prevažne priemyselné čistenia potrubí v strednej Európe ako rozvody pre Ostravské vodárny a kanalizace, rozvody na vodnom diele Gabčíkovo – Čunovo, rozvody odkaľovacej vody v jadrovej elektrárni Mochovce či rozvody v rafinérii Kralupy nad Vltavou.