Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obec Dubinné pri Bardejove sa pýši viac ako 800-ročným dubom

Viac ako 800 rokov starý dub letný v obci Dubinné pri Bardejove je najstarším dubom na Slovensku. Napriek tomu, že mal byť viackrát zrezaný a obec v minulosti zachvátil i požiar, dodnes prežil. Na snímke dub v obci Dubinné. Foto: TASR Maroš Černý

S dubom je spätá aj história neďalekej kaplnky.

Dubinné 28. júla (TASR) – Pozornosť okoloidúcich v obci Dubinné v okrese Bardejov púta podľa odhadov viac ako 800-ročný dub letný. Je najstarším dubom na Slovensku a rovnako je po ňom pomenovaná obec. V minulosti bol viac ráz poškodený, prežil však i požiar obce. Súvisí s ním i neďaleko postavená kaplnka a obraz Panny Márie v nej.

Prvá písomná zmienka o obci Dubinné je z roku 1327. Podľa dostupných materiálov v obci už asi 100 rokov existoval funkčný útvar a obec vznikla na okraji prastarého dubového lesa. Vek stromu preto obec odhaduje na viac ako 800 rokov. Patrí tak medzi najstaršie stromy v strednej Európe.

Koruna stromu pred orezaním starých a suchých konárov mala približne 20 metrov a samotný strom je vysoký približne 25 metrov. Obvod kmeňa pri zemi je približne 12 metrov. V prsnej výške je to sedem metrov. Vek stromu nie je možné určiť, keďže vo vnútri je bútľavý.

Osud stromu bol v 15. storočí počas bratríckeho hnutia spečatený, chceli ho spíliť. Miestni však vyzbierali peniaze a vykúpili ho. Podobný osud ho čakal aj počas prvej a druhej svetovej vojny, kedy mal byť zrezaný. Nestalo sa tak a prežil aj obrovský požiar v obci v roku 1913, kedy tam zhorela väčšina domov od duba nadol.

Podľa miestnych v útrobách stromu dlhé roky žili sovy, ktoré neskôr nahradili sršne. Neznámy obyvateľ ich chcel v 80. rokoch z duba vyhnať tak, že tam hodil dymovnicu, ktorá spôsobila požiar stromu. Preto je zvnútra obhorený.

S dubom je spätá aj história neďalekej kaplnky. Podľa ústneho podania sa v 18. storočí v korune stromu zjavila Panna Mária. Na základe tejto udalosti bol namaľovaný aj obraz, ktorý bol neskôr zavesený na kmeni stromu. Miestny farár vtedy nariadil, aby bol obraz premiestnený do kurimského kostola, keďže obec Dubinné nemala kostol. Po tom, ako sa zjavenie vraj opakovalo, bola vedľa duba vybudovaná kaplnka, v ktorej je umiestnená kópia obrazu Panny Márie.