Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Starostka obce Kozelník oslovila pre signál šéfov mobilných operátorov

V obci Kozelník dodnes nemajú dobrý mobilný signál. Dá sa chytiť len na určitých miestach v obci. Foto: TASR/Jozef Poliak

V 185-člennej obci už takmer nemajú pevnú linku a vlastníci mobilov sa dodnes s okolitým svetom spájajú tak, že musia ísť na také miesta, kde mobil zachytí aspoň dve či tri čiarky signálu.

Kozelník 11. mája (TASR) - Pokrytie signálom mobilných operátorov je dlhoročný problém v obci Kozelník v okrese Banská Štiavnica. Obec ukrytá v úzkom údolí medzi horami dopláca na svoju polohu i malý počet obyvateľov, pre ktorý sa spoločnostiam šíriacim signál neoplatí investovať.

"Problém však chceme vyriešiť, a preto som hneď po nástupe do funkcie oslovila listom riaditeľov všetkých troch mobilných operátorov, aby nám v tomto pomohli," povedala TASR starostka Eva Petáková, ktoré je vo funkcii iba dva mesiace.

Na problém obce upozorňoval už predchádzajúci starosta, nikdy však u kompetentných neuspel. "Odpísali nám, že finančné náklady na postavenie tohto zariadenia by boli príliš vysoké," uviedol pre TASR pred dvoma rokmi.

Podľa súčasnej starostky však musí existovať nejaký spôsob, ako tento problém vyriešiť a stavbu stožiara vyfinancovať. Napríklad aj združením finančných prostriedkov.

V 185-člennej obci už takmer nemajú pevnú linku a vlastníci mobilov sa dodnes s okolitým svetom spájajú tak, že musia ísť na také miesta, kde mobil zachytí aspoň dve či tri čiarky signálu.

Podľa starostky dobrý signál potrebujú nielen pre vlastnú komunikáciu, ale aj pre tiesňové volania policajtom, hasičom či zdravotníkom. V poslednom období boli totiž v dedine na hlavnom cestnom ťahu medzi Zvolenom a Banskou Štiavnicou časté havárie, pri ktorých museli obyvatelia bežať kvôli dobrému spojeniu až na druhý koniec obce.

V Kozelníku ešte pred pár rokmi nemali ani internet. Dnes už prostredníctvom počítačovej siete môžu vyhľadávať aktuálne informácie z celého sveta. Samospráve sa v roku 2010 podarilo pritiahnuť prevádzkovateľa, ktorý umožňuje bezdrôtové pripojenie. Hneď po zavedení sa pripojila viac ako polovica obyvateľov.

Firma umiestnila antény na budovy železničnej stanice a domu smútku tak, aby signál mohol prekonávať vysoké kopce obklopujúce dedinu.

Nová starostka sa však chce prihlásiť s projektom zavedenia širokopásmového vysokorýchlostného internetu do grantovej schémy Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorá je určená obciam do 500 obyvateľov. "Vznikne nám tu konkurenčné prostredie, znížia sa ceny a celkovo sa zlepší aj kvalita internetu," pripomenula.