Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obec Látky vrátila envirofondu 2,3 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obec podľa starostu v týchto dňoch rokuje s dodávateľom stavby o odstúpení od zmluvy.

Látky 9. septembra (TASR) - Obec Látky v okrese Detva vrátila Environmentálnemu fondu v uplynulých dňoch finančné prostriedky na stavbu čistiarne odpadových vôd (ČOV) vo výške približne 2,3 milióna eur. Peniaze získala ešte v roku 2020, avšak po nástupe nového vedenia rezortu životného prostredia a envirofondu im projekt zastavili s tým, že v procese výberu dodávateľa stavby našli pochybenia.

"Zástupcovia envirofondu na ostatnom rokovaní žiadali od nás buď vrátenie celej sumy, alebo v prípade, že peniaze nevrátime, nám vyrubia pokutu vo výške desať percent zo získanej sumy a prostriedky budeme nakoniec musieť aj tak vrátiť," povedal pre TASR starosta Mário Kubiš. "Obecné zastupiteľstvo následne rozhodlo, že peniaze vrátime. ČOV tak v druhom a treťom pásme ochrany vodnej nádrže Málinec, ktorá zásobuje pitnou vodou asi 60.000 ľudí, v dohľadnej dobe nebude," dodal.

Obec podľa starostu v týchto dňoch rokuje s dodávateľom stavby o odstúpení od zmluvy. "Až potom môžeme začať nové obstarávanie a uchádzať sa znova v ďalšej výzve o peniaze na projekt," pripomenul. Ako dodal, v prípade, že budú v novej výzve úspešní, cena stavby sa pri súčasných cenách výrazne zvýši.

Samospráva podľa Kubiša pritom pri výbere dodávateľa stavby postupovala transparentne a dodržala všetky predpisy. "Podobné projekty boli ale zastavené a prehodnocované v 26 slovenských obciach," uviedol.

Kanalizácia v obci Látky sa budovala postupne od roku 1995. Treba ale zrealizovať výstavbu jednotlivých vetiev a stavbu samotnej ČOV. Jej vybudovaním by sa podľa starostu na kanalizáciu mohlo pripojiť 80 percent obyvateľov obce. Látky majú pri tom asi 570 obyvateľov. Ešte krátko po 2. svetovej vojne tam žilo asi 3000 ľudí. Veľký odliv zaznamenali najmä v 70. a 80. rokoch uplynulého storočia, keď sa ľudia sťahovali za prácou do okresných miest. Obec dodnes eviduje okolo 650 nehnuteľností, viac ako tretinu tvoria chaty a chalupy.