Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Obec Makov chce predať bývalý hraničný priechod do Českej republiky

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vstupom do Európskej únie a následne vstupom do schengenského priestoru prestal plniť účel.

Makov 13. mája (TASR) – Kysucká obec Makov získala po zdĺhavom a komplikovanom procese do vlastníctva komplex budov bývalého hraničného priechodu do Českej republiky v hodnote vyše 3 milióny eur, ktorý v roku 2003 fungoval v podstate 5 mesiacov.

Komplex budov začali podľa poslankyne obecného zastupiteľstva v Makove Evy Ježíkovej budovať od roku 1995 a spustili ho do prevádzky v roku 2003. „Vstupom do Európskej únie a následne vstupom do schengenského priestoru prestal plniť účel. Budovy stratili využitie pre štát a obec sa snažila získať tento majetok do vlastníctva. Hodnota komplexu budov je podľa znaleckého posudku vyše 3 milióny eur, ale preinvestovalo sa vyše 13,2 milióna eur,“ povedala Ježíková.

Časť komplexu je podľa nej momentálne prenajatá pre mýto a súkromná časť budovy slúži ako pohostinstvo. „Obec ponúka na odpredaj pravú časť cestného hraničného priechodu. Ľavú časť - komplex budov - si chce ponechať. V prípade, že by sa našiel záujemca o odkúpenie celého komplexu, obec by zvažovala i túto možnosť. Odpredaj ponúka formou verejnej obchodnej súťaže, pretože musí byť dodržaný zákon,“ skonštatovala obecná poslankyňa.

Pripomenula, že vybudovanie hraničného priechodu oddelilo od obce časť Trojačka, čo prinieslo jej obyvateľom veľa komplikácií. „Obec Makov na tomto mieste komplex budov nikdy nechcela. Obyvatelia Trojačky museli denne prechádzať cez colnicu. Dochádzalo pritom k paradoxným situáciám, keď sa napríklad deti nedostali do základnej školy, pretože české hraničné orgány ich nepustili bez pasu. Dúfame, že pokiaľ sa nájde využitie pre tieto budovy, bude to zadosťučinením pre týchto občanov, aj pre všetkých občanov Makova,“ uviedla Ježíková.

Po rozdelení Česko-Slovenska v roku 1993 postavili colnicu pri chate Makov, zhruba 10 kilometrov vo vnútrozemí obce. „Už tam sa tvorili kolóny áut, s čím súvisel hluk, neporiadok, odpadky popri ceste a úplne to narušilo život v obci. Až v roku 1995 sa podarilo provizórium presťahovať zhruba 500 metrov pod súčasný komplex. Ťažko hovoriť a spomínať na tú dobu, pretože bolo to naozaj často neúnosné. Prinášalo to veľa nervov a problémov. Ľuďom prekážal najmä neporiadok, hluk a kamióny,“ dodala Ježíková.

Tu bude player