Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Obecná firma v Muránskej Dlhej Lúke začne sušením ovocia

Ilustračná foto Foto: TASR/Ján Siman

Starosta si od projektu ovocinárskeho závodu sľubuje aj zníženie nezamestnanosti. Chce vysadiť aj obecný sad a vyrábať niekoľko druhov ovocných produktov.

Muránska Dlhá Lúka 16. októbra (TASR) - Vznikajúci ovocinársky podnik v Muránskej Dlhej Lúke začal poskytovať obyvateľom obce prvú službu. Do skúšobnej prevádzky spustili sušiareň ovocia. Ako pre TASR povedal starosta obce Marek Nosko, na jedno naplnenie sú schopní sušiť takmer 200 kilogramov jabĺk. Peniaze na kúpu zariadenia získali z rezervy bývalej predsedníčky vlády Ivety Radičovej.

Cieľ- využiť potenciál regiónu

Sušiareň ovocia využívajú miestni obyvatelia zatiaľ predovšetkým na sušenie jabĺk. Spracovali však už aj banány, slivky či lesné hríby. "Je to prvá vec, ktorá sa nám podarila v rámci ovocinárskeho podniku. Momentálne tieto služby poskytujeme v nekomerčnom režime v skúšobnej prevádzke. Do budúcna by sme chceli využiť potenciál, ktorý nám ponúka tento región. Ovocie by sme chceli spracovávať komplexne. Plánujeme vyrábať ovocné šťavy, jablkový ocot alebo aj domáce pálenky. Pre ľudí by sme chceli pestovať ovocné stromy, ktoré by si mohli kúpiť a ďalej sa o ne starať vo svojich záhradách. Obecné pozemky by sme chceli využiť aj na obecný sad. Takýmto spôsobom by sme chceli predovšetkým zmierniť vysokú nezamestnanosť pri využití potenciálu, ktorý ponúka región," povedal Nosko.

Obyvatelia by si mali ovocie pred sušením pripraviť doma. Existujú viaceré receptúry, ktoré si môže každý zvoliť sám. Najčastejšie očistené jablká premývajú v roztoku kyseliny citrónovej a ochucujú škoricovým či vanilkovým cukrom. "Momentálne je toho ovocia veľa. Aj preto je dobré, keď sa záujemcovia o sušenie vopred objednajú, v súčasnosti sa čaká na poradie približne dva dni. Naše pracovníčky prevezmú ovocie a približne po 24 hodinách si ľudia prídu pre hotový výrobok. Táto sušiareň má 40 políc a na jednu sa zmestí približne šesť kilogramov celých jabĺk. Tá hmotnosť pred sušením je o čosi nižšia, pretože ovocie je očistené a bez jadrovníkov. Dôležité je, že tu sa ovocie suší pri konštantnej teplote za prúdenia vzduchu," doplnil správca obecnej sušiarne Marek Hedyi.