Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Obedy pre seniorov budú v Žiline rozvážať na nových elektromobiloch

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Elektromobily radnica zakúpila takmer za 94.500 eur. Ponúkajú reálny dojazd na úrovni 300 kilometrov a rýchle nabíjanie.

Žilina 12. februára (TASR) – Obedy pre seniorov budú v Žiline rozvážať na dvoch nových elektromobiloch. Radnica získala na ich nákup finančný príspevok z nórskych grantov. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová. Nové vozidlá s nulovými emisiami podľa jej slov prispejú k zníženiu znečistenia ovzdušia a prinesú výraznú úsporu pohonných látok.

"Tieto elektrické vozidlá nám prinesú hneď niekoľko výhod z ekonomického, ale najmä ekologického hľadiska. Vďaka výrazne nižšej uhlíkovej stope budú mať dosah na zmiernenie klímy v našom meste," uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne.

Doplnil, že samospráva má v súčasnosti k dispozícii šesť vozidiel na prepravu stravy pre seniorov. "Denne rozvezú približne 420 obedov a najazdia v priemere 240 kilometrov v závislosti od plánu rozvozu," uviedol primátor. Seniori podľa jeho slov trpia zmenou klímy najviac, preto sa stali cieľovou skupinou projektu.

Elektromobily radnica zakúpila takmer za 94.500 eur. Ponúkajú reálny dojazd na úrovni 300 kilometrov a rýchle nabíjanie.

Kúpa vozidiel je súčasťou projektu, ktorý má za cieľ uskutočniť opatrenia na zvýšenie schopnosti mesta adaptovať sa na zmenu klímy. Samospráva naň získala viac ako 1,3 milióna eur. Časť projektových opatrení sa venuje znižovaniu prehrievania urbanizovaných lokalít, časť je zameraná na odpadové hospodárstvo. Súčasťou projektu je tiež tvorba Stratégie adaptácie mesta Žilina na zmenu klímy.