Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Obete holokaustu si v Žiline uctili pri pamätníku Cesta bez návratu

Na snímke pamätník Cesta bez návratu na Závodskej ceste v Žiline počas spomienkového podujatia na obete holokaustu. V Žiline 9. septembra 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Tieto príbehy treba rozprávať, pretože ešte stále sú tu medzi nami takí, ktorí sa nehanebne pokúšajú popierať holokaust, povedal veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku.

Žilina 9. septembra (TASR) - Obete holokaustu si v piatok uctili pietnym aktom pri pamätníku Cesta bez návratu na Závodskej ceste v Žiline. Zúčastnili sa na ňom veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku Eitan Levon, zástupcovia židovskej náboženskej obce, samosprávy a príbuzní žilinského rodáka Arieha Kleina, ktorý sa spolupodieľal na vybudovaní pamätníka.

"Pred štyrmi dňami sme si pripomenuli statočných hrdinských ľudí zo Slovenska, ktorí zachránili životy 22 slovenským Židom vrátane desiatich detí. Zachránili ich pred deportáciami, mučením a istou smrťou. Tieto príbehy treba rozprávať, pretože ešte stále sú tu medzi nami takí, ktorí sa nehanebne pokúšajú popierať holokaust. Práve preto sa spájame, aby sa pamäť holokaustu nikdy nestratila," povedal veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku.



Predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline Pavel Frankl pripomenul, že pamätník Cesta bez návratu stojí symbolicky na mieste, kde v roku 1942 zriadili zberný tábor pre deportáciu židovských občanov z celého Slovenska do nacistických koncentračných táborov. "Bol to najväčší tábor, prešlo ním viac ako 18.000 slovenských Židov. Pamätník tu stojí skoro 20 rokov, aby sa nezabúdalo na holokaust, ale aj aby sa niečo podobné neopakovalo," zdôraznil.



Žilinský zberný tábor je podľa podpredsedu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Juraja Drotára pripomienkou tragických udalostí. "Tu im zobrali doklady, meno, napísali číslo a poslali ich do Auschwitzu. Toto je pre nás najväčšia výstraha, aby sa to nestalo a o to sa budeme spoločne usilovať," skonštatoval Drotár.